(12 noi) Icoana Milostiva a Maicii Domnului (Cipru)

Acoperita cu un val, asculta toate pasurile omenesti

Icoana „Milostiva” a Maicii Domnului, de tipul Hodighitria („Care arata Calea”) a fost adusa In sec. XII pe muntele Kykkos din insula Cipru. Este una dintre icoanele facatoare de minuni considerate a fi fost pictate de Insusi Sfantul Evanghelist Luca si Inaintea careia se petrec nenumarate minuni.

O analiza – Lacasuri Ortodoxe


Mai Intai, Icoana a apartinut unei comunitati egiptene de crestini, dupa care a fost mutata la Constantinopol, In anul 980, unde a ramas In timpul Imparatului Alexis Comnen.

Un pustnic a primit descoperirea dumnezeiasca, cu privire la locul unde trebuie sa ajunga Icoana. Asadar, la Inceputul sec. XII, aceasta a fost mutata sub Indrumarea acestuia, In Cipru. Avva Isaia s-a straduit sa ridice o biserica In cinstea Maicii Domnului, unde a asezat Icoana. Chiar de la venirea pe insula, aceasta a savarsit numeroase minuni, In special vindecari.

Datorita multitudinii cererilor Implinite, de toate felurile, Icoana a fost supranumita „Milostiva”, „A celei Induratoare”.

Icoana originala prezinta urmatoarea particularitate: este acoperita de un val care nu i se da niciodata jos, din coltul de stanga sus, pana In dreapta jos. Fata Maicii Domnului si a Pruncului nu pot fi vazute. Cu toate acestea, extrem de multi credinciosi, atat ortodocsi, cat si de alte religii, sosesc Inaintea acesteia sau a copiilor sale, primind alinare si vindecare.

Mai multe copii ale Icoanei se afla In Rusia, motiv pentru care atat Biserica Ortodoxa Greaca, cat si cea Rusa cinstesc aceasta Icoana la 12 noiembrie.

Una dintre copiile celebre este In manastirea Nikolsk din orasul Mukacev.


O analiza – Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.