Icoana Maicii Domnului Ozeriansk, 30 octombrie – Vindecatoarea

Icoana taiata cu coasa
Cinstita In Biserica Ortodoxa Rusa, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Ozeriansk” este comemorata la 30 octombrie.

Ea a fost descoperita la sfarsitul sec. XVI, In locul numit Ozerianko, din eparhia Kharkov.

©articol si cercetare: Lacasuri Ortodoxe.


Arhivele din Kharkov mentioneaza cum un localnic cosea iarba Intr-un loc pustiu. Deodata, a auzit un strigat omenesc, la locul unde cosea. A zarit la capatul coasei o jumatate de Icoana, iar la radacinile unui copac din preajma, cealalta jumatate, avand o lumanare aprinsa Inaintea sa.

A dus Icoana In propria coliba, unind jumatatile si rugandu-se Inaintea Icoanei.

A doua zi, Icoana nu mai era la locul unde o pusese, ci acolo unde fusese descoperita initial. In plus, langa Icoana curgea un izvor cu apa limpede, care pana atunci nu existase. Indata, omul a Instiintat pe preotul locului, Teodor, care a raportat situatia episcopului, primind binecuvantarea de a ridica o biserica din lemn In cinstea Nasterii Maicii Domnului, devenita ulterior manastirea Kuriazski.

Icoana s-a aratat In dese randuri vindecatoare de boli, atat In cazuri particulare, cat si prin Incetarea epidemiilor de holera din 1883, 1848 si 1871, din Kharkov.

In aceasta Icoana, de tip Hodeghetria, Maica Domnului si Pruncul poarta acelasi tip de coroana, iar Fiul tine In mana o mica Evanghelie.

Vesmantul Maicii Domnului este albastru In exterior si rosu In interior. S-a compus si un Acatist In cinstea Icoanei „Ozeriansk”.


Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.