Icoana Maicii Domnului – A Bucuriei – 7 noiembrie

Bucurie de Maica si de Prunc

Provenind din Grecia, Icoana Maicii Domnului „Vzigranie” s-a aratat ca facatoare de minuni In 1795, aflandu-se In prezent In manastirea Sfantul Nicolae – Ugreski, din eparhia Moscovei.


Icoana a aparut langa Moscova, In satul Gremiacevo, la 7 noiembrie 1795 si nu se cunosc date despre istoricul ei, ci numai despre minunile care au avut loc prin mijlocirea Maicii Domnului din Icoana.

Icoane cu acelasi nume se afla In manastirea Novodevici din Moscova si la Vatopedu, In Muntele Athos.

Icoana „Bucuriei” este asemanatoare cu „Pelagonitissa”, o varianta a „Glykofilousa” („Dulcea sarutare”) sau a „Eleousa”.

Icoana Bucuriei este numita uneori „A Pruncului care sare de bucurie” sau, simplu „Sarind de bucurie”.

Pruncul Iisus este tinut de Fecioara pe mana dreapta, avand obrazul lipit de al Dansei, Intr-un gest spontan de alint si bucurie.

Este una dintre cele mai iubite, cinstite si multiplicate Icoane ale rusilor ortodocsi, Inaintea careia se roaga cu precadere femeile care doresc sa aiba un copil, si cele Insarcinate.

Icoana Bucuriei este sarbatorita In Rusia, In ziua manifestarii ei minunate, in data de 7 noiembrie.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.