publicat în: Arhivă

(23 iul/24 oct/19 noi/) Icoana Maicii Domnului – Bucuria tuturor celor necajiti

Din Rai, Maica Sfanta asculta cererile noastre

„…O du la Imparatul Imparatilor, Domnul tuturor, la Fiul si Dumnezeul tau, si cere iertare de toate pacatele mele.” (din Acatist)
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necajiti”, pictata sub inspiratia Acatistului cu acelasi nume, este sarbatorita la date calendaristice distincte In Biserica Ortodoxa Rusa, potrivit diferitelor copii facatoare de minuni ale Icoanei, raspandite In toata lumea.


In 24 octombrie este sarbatorita Icoana „Bucuria tuturor celor necajiti” din Moscova (Ordinka), datorita unei minuni petrecute In 24 octombrie 1688.
Sora patriarhului rus Ioachim (1674 – 1690) avea o rana deschisa In zona stomacului, care o tinea la pat. Pregatindu-se de moarte, fara sperante din partea medicilor, primind Sfanta Impartasanie, Eutimia se ruga cu asiduitate Mantuitorului si Maicii Domnului. Ea locuia pe strada Ordinka, In Moscova, In parohia Schimbarii la Fata a Domnului.

In timpul rugaciunii de dimineata, aceasta a auzit glasul Maicii Domnului care a Indemnat-o sa cheme acasa preotul de parohie, cu Icoana „Bucuria tuturor celor necajiti” din biserica sa: „Cere preotului sa-ti citeasca o rugaciune Inaintea Icoanei mele, sa sfinteasca agheazma si sa te stropeasca. Asa te vei vindeca”, a sfatuit-o Imparateasa cerurilor.

Indata, Eutimia si-a trimis rudele la biserica, iar preotul a venit imediat cu Icoana indicata. Dupa rugaciune si stropire, Eutimia s-a Inzdravenit. Stirea minunii a circulat In zona, iar Icoana a fost recunoscuta oficial drept facatoare de minuni, primind data de serbare 24 octombrie.

In Icoana „Bucuria tuturor celor necajiti” („Joy of all who sorrow”, „Joie des affliges”), Maica Domnului este prezentata In Intregime, In gradina Raiului, printre florile din Paradis, cu bratele deschise, pentru a putea primi rugaciunile crestinilor. Deasupra, central, se afla Mantuitorul, binecuvantand.

La picioarele Maicii Sfinte sunt reprezentati credinciosii care se roaga, dar si sfintii Ingeri, care poarta rugaciunile lor catre Doamna si Stapana tuturor. In alte variante ale aceleiasi Icoane, Maica Domnului sta pe nori, cu Pruncul pe bratul stang, iar deasupra, central, este reprezentata Sfanta Treime, fara aparitia florilor din Rai. Icoana indica faptul ca, din Rai, Maica Domnului primeste si asculta rugaciunile tuturor celor necajiti, mijlocind la Fiul ei.

In afara de Icoana „Bucuria tuturor celor necajiti” de pe strada Ordinka, Moscova, exista o alta Icoana de acelasi tip, renumita, In localitatea Ivanovo din Rusia.

„Joy of all sorrow” cu banuti este sarbatorita aparte, la 23 iulie, In St. Petersburg.

icoana bucuria tuturor celor necajiti cu banuti din 23 iulie

Icoana „Harbin” – „Bucuria tuturor celor necajiti”, care s-a aratat facatoare de minuni In 1920, cand s-a restaurat singura, In cateva ore, se afla In diaspora rusa (mai Intai In China, apoi a fost mutata In S.U.A.), ulterior izvorand si mir.

icoana harbin - bucuria tuturor celor necajiti

La 19 noiembrie este sarbatorita o alta Icoana „Joie des affliges”.

icoana bucuria tuturor celor necajiti din 19 noiembrie

O slujba In cinstea acestei Icoane a fost tiparita la tipografia sinodala rusa.


O analiza: Lacasuri Ortodoxe