Ierarhia Umbrei

Vedem si suntem supusi zilnic mesajelor si parerilor, de multe ori avizate dar de cele mai multe ori neavizate ale unor persoane care au tendinta de a face mai mult sau mai putin comert cu sufletele noastre. Asa incat este foarte greu ca la un moment dat sa poti tria partea fara patima dintr-o declaratie sau dintr-un material vadit impatimit.


Problema devine foarte complicata, mai ales in cazul in care declaratiile patimase vin din ambele parti aflate in disputa.

Mi se par astfel, destule motivele pentru care cititorul sau "navigatorul pe net" sa devina neincrezator in valoarea lucrarilor expuse… din umbra si nu din Lumina, intr-o lume in care suntem ortodocsi, dar nu vrem sa facem nimic gratisl.
Auzim de saptamana ecumenismului, pericol real! Un parinte spunea: Daca te rogi din tot sufletul cand stai in Biserica, nu ai cum sa-i mai vezi sau sa fii deranjat de cei din jur!" Cred ca suntem prea putin in rugaciune! Cred ca doar ne uitam in jur!

Daca noi facem site-uri in care cel mai frecvent cuvant este "ecumenism" si nu "Hristos", ma intreb unde se va ajunge? Pe de o parte manipulare ecumenista, pe de cealalta parte manipulare antiecumenista. Primim lectii de comportament, de atitudine, de credinta din toate directiile. Primim avertizarea venirii in curand a
vremurilor lipsite de credinta… dar pe care deja le traim, fara sa le vedem. Ce priza ar mai fi avut acest ecumenism daca am fi remarcat din timp aceste vremuri? Cu cine s-ar mai fi discutat solutia lui daca pe toti ne gasea prinsi in rugaciunea Sfatului de Sfinti?

Urmarim trafic sau suntem urmariti de trafic? Urmarim ecumenismul sau ne urmareste el? Din ce in ce (dupa cum scriam si cu alta ocazie) uitam de antiortodoxismul practicat de catre ortodocsii botezati care, din pacate, prin pozitionarea lor departe de Biserica Sfanta si Dreapta (dealtfel chiar orto-doxa) aduc cele mai mari deservicii crestinismului si in special Bisericii noastre.
Cauza: indepartarea (mai ales voita!) de Sf. Liturghie, Sf.Spovedanie, Sf. Impartasanie mai apoi si, mai nou de Taina Cununiei. Luand in discutie si starea cinstirii celorlalte Sfinte Taine (si vezi deja de la Sf.Botez cine
sunt nasii si ce practica ortodoxa au pentru a urmari viata noului crestin; mai apoi vezi Taina Preotiei si cate juraminte sunt respectate dupa, in tara in care parintii duhovnici sunt mutati sau aleg sa se mute in locuri “mai bune” la intervale de timp din ce in ce mai scurte si regulate lasand in spate turma parasita) inevitabil
ajungem la o concluzie:

AVEM NEVOIE! mai mult ca oricand de Sf.Taina neluata in discutie mai sus (facem abstractie de cea a Mirungerii frecvent ignorata daca nu chiar necunoscuta de catre mireni) a Sf. Maslu prin care avem promisunea sfanta a vindecarii!

Si, de parca ar mai fi nevoie de invitatia la reflectie:

Ce poate fi mai ecumenist decat schimbarea canoanelor (vezi spovedania!) dupa pacate,… si nu a pacatelor dupa canoane? Iar asta chiar noi insine o cerem, nu ierarhia umbrei!

KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.