Post, ajunare si bucurie… Indemn, gand si colind – Un mesaj prin care Lacasuri Ortodoxe va ureaza sarbatori fericite!

Stau si vorbesc, e miercuri… si aud: Sunt clipe fericite!

„Nimic fiind, ma socotesc pe sine-mi ca sunt cineva. (…)

Luminat ies, tot fiind necurat, In biserici si la mese Intaiul voiesc sa stau. Vad monahi si ma falesc. Vad monahi si ma trufesc… Ma arat bogatilor bine-credincios, si inaintea strainilor Inaltandu-ma, si Intre ai mei, cuminte si intelept, si Intre cei Intelepti mai desavarsit, si catre cei bine-credinciosi ca un mai-Intelept(…)"*

Citesc si-aud: Sunt clipe fericite!

„Daca voi fi ocarat ma departez; daca voi fi cinstit, ma urasc. Daca dupa dreptate mi se cere, ma judec si, pe cei ce-mi graiesc cele adevarate, ca pe niste vrajmasi Ii socotesc. Mustrat fiind, ma manii si, nefiind lingusit, ma Ingretosez. Nu voiesc a cinsti pe cel vrednic si, nevrednic fiind, cinstiri cer. (…) si, daca nu-mi ajuta mie cineva, Il graiesc pe dansul de rau, ca pe un mandru." *

Citesc si-aud: Sunt clipe fericite!

„Intru nevoi nu cunosc pe fratele, iar cand este sanatos Il cercetez pe dansul. Pe cel bolnav Il urasc si, bolnav fiind eu, voiesc sa fiu iubit. Pe cei mai mari Ii defaim si pe cei mai mici Ii trec cu vederea."*

„Daca voi ispravi priveghere, cu nesupunere si cu impotriva graire, ca Intr-o cursa ma prind. Daca ma voi Infrana pe sine-mi de bucate, Intru Ingamfare si Intru trufie ma inec. Daca Intru rugaciune voi starui, de manie si de urgie ma biruiesc. Daca Intru fapta buna pe cineva voi vedea, eu nu rabd." *

„Nu mai zic despre caile cele mojicesti la biserica, zabovirile cele cu de-adinsul, barfirile cele dintru adunari, nascocirile gandurilor, pomenirile cele desarte, bunele vorbiri de la masa, nesatiul darilor si luarilor, Impartasirile din greselile cele straine, pricinile cele pierzatoare.

Aceasta este viata mea….

Cu atatea rele ma lupt Impotriva mantuirii mele, si trufia mea si slava mea desarta nu ma iarta ca sa-mi privesc ranile mele, ca sa ma vindec. Acestea sunt vitejiile mele. Cu atata gloata de pacate vrajmasul ma lupta pe mine si, Intru acestea cautandu-ma si aflandu-ma eu, ticalosul, slava de sfintenie trag asupra-mi"...*

Asculta-ma parinte! Asculta-ma parinte!… dar ma opresc si-aud: Sunt clipe fericite!

Scot Incet din suflet Indoiala si ma retrag retragerii mele, ma Inchin, Imi iau binecuvantarea si simt usurarea neIntristarii pe masura ce ma departez… Nimic altceva nu stiu ca prin dumnezeiasca Taina sa se transforme atat In lumina cat… Imi zic, dar nu termin de fapt, si fug grabit de strigatele bucuriei: sunt clipe fericite!

E miercuri, vine seara, Intr-adevar, e timpul cand se schimba rosturi; cand chipurile ajunarii se trec In lacrimi fericite. O Maica naste-n Betleem Prunc sfant… si, trebuie sa Il vestim. Trec pe langa grupurile de uratori care Incearca prin portile Inchise sa strecoare un cantec bucuros, ma-ntorc si ma alatur lor. Dintr-o data nimic nu mai conteaza: ca timpul trece, ca probleme au fost, ca lumea-i rece. Asa a fost si e dintotdeauna. Fugim cu totii si strigam: se naste Prunc Mantuitor! Condusi de stea – atat ca se arata dar n-o vedem noi, Insa e – si traversam in „locul gingasiei". De aici nu te mai scoate nimeni – Imi spun – si vine totul de la sine, e alta lume decat aceea In care din ce In ce mai tare va trebui sa Iti impui a te simti mai bine. Oare cum de s-a ajuns aici?

Primul covrig uscat Incheie si el ajunarea, cu Bog-da-proste. Vestim din ce In ce mai tare. Lumea Incepe sa se lumineze la chip si sa ne-ntrebe? ?i voi ati simtit asta? Am auzit si noi! E Prunc Mantuitor, de-acuma gata! E randul nostru In lumea asta… Uite, toti… pana si cei ce nu stiu decat de nunta, de botez, acum se-ntorc spre rugaciunea voastra. Vestiti, vestiti cat se mai poate! Ce seara minunata! Fugim toti care Incotro, cand dupa unii, cand dupa altii, toti bucurosi. Ne spunem fiecare: daca vrea cineva sa-ncerce, doar sa va taie elanul bucuriei, sa nu-l lasati. Cu orice pret; nici nu-l vedeti!

Urmarim steaua? Ce ziceti? Avem lumina-n fata… si auzim, departe…

„Nasterea Ta, Hristoase Dumnezeul nostru,

Rasarit-a lumii Lumina cunostintei,

Caci Intru dansa cei ce slujeau stelelor,

De la stea s-au Invatat sa se Inchine tie, Soarelui dreptatii,

?i sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus,

Doamne, slava tie!"**

…mergem aproape, In Casa Cea Mare pe care Dumnezeu a lasat-o mereu sa stea cu portile deschise, si-acum e seara de ajun, si-i pentru noi. Din ea vine lumina si linistea si bucuria, In ea vom sta! Veniti cu noi! E Soarele Dreptatii! Hristoase, Slava ?ie!

"Taina minunata si neobisnuita vad, cer fiind pestera, scaun de heruvimi Fecioara, ieslea salasluire, Intru care S’a culcat Cel neIncaput, Hristos Dumnezeu, pe Care laundandu-L Il slavim" (Cantarea a 9-a din Canonul Nasterii)

* fragmente din Plansurile Sfantului Efrem Sirul, de miercuri seara.
** troparul Nasterii Domnului.


Sa Incercam cu totii sa fim la rugaciunea de multumire si bucurie, fiindca de-acum trebuie cu adevarat sa simtim ca S-a nascut Hristos! Dumnezeu sa dea tuturor multa-multa sanatate, schimbari numai In bine si multa veselie si bucurie alaturi de familie, de obste si de cei dragi fiindca bucuria radiata de chipurile noastre trebuie sa fie luminatoare si celor de prin jur. „Hristos se naste, mariti-L! Hristos, din ceruri, Intampinati-L!

Lacasuri Ortodoxe va multumeste tuturor, celor ce ati stiut sa ne fiti aproape si sa ne Incurajati, sa va rugati, In lucrarea pe care cu ajutorul Lui Dumnezeu o facem. Mergem toti si ne bucuram, fiindca de acum bucuria este cu adevarat In lume. Ea este pentru noi garantia ca suntem pe drumul cel bun, fiindca sufletul Incarcat zambet nu are…. Sa dea bunul Dumnezeu ca acest post sa fi Insemnat In vietile dumneavoastra o lucrare cu mai mult folos duhovnicesc decat altadata si o nesfarsita bucurie, care sa dureze pentru viitor. Va uram sarbatori fericite, mantuire sufleteasca si veselie.

Un Indemn, un gand si un colind, trecut de la taina spovedaniei (si luare-aminte asupra ei si a postului, ajunarii) la Impartasirea bucuriei… de la obisnuitul plans al Sfantului Efrem Sirul de miercuri, la seara de ajun a Nasterii Mantuitorului nostru… de la-ntuneric la lumina… transmis dvs de:
Pr. Protos. staret Iov (Manastirea Halmyris)
Catalin
Maicuta Olimpiada – schitul Cetatuia
Corina Goarna
Anca si toti cei ce au ajutat in acest an… LACASURI ORTODOXE.

…?i, fiindca am fost tot timpul aproape, fii atent(a) si-n taina afla, neaparat sa te bucuri de Nasterea Domnului, fiindca ea chiar se Intampla si ceilalti din jur trebuie sa simta si ei acest lucru, sa se Impartaseasca din lucrarea datatoare de viata a Bisericii si sa se Intrebe cum pot fi unii oameni atat de fericiti si de bucurosi In fata unei "simple" icoane,… prin care ni se daruieste un Prunc ce tocmai se naste...(va fi proiectia colindului, pe chipurile si In atitudinea noastra). La multi ani, si-ti colindam tot anul, doar fiindca stim Ce sa vestim si stim sa-ti multumim!

BUCURA?I-V?!
(admin. Lacasuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.