Lectie de catehism administrativ. Biroul de Presa al Patriarhiei incearca sa-si explice dragostea credinciosilor fata de Ierarhul lor… si da lamuriri despre cand isi schimba Sfantul Sinod hotararea

Arhiereul iubit IPS Dr. Nicolae Corneanu - Mitropolitul Banatului Despre iubirea "patriotica", ilegala, nestatutara sau cel putin ignoranta, cu Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

"Patriarhia Romana considera ca unele atitudini emotionale de simpatie si solidaritate fata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului se explica si prin faptul ca opinia publica nu cunoaste In detaliu modul de functionare administrativa statutara a unui Centru eparhial si necesitatea aplicarii hotararilor Consiliului eparhial semnate de Chiriarhul (conducatorul) eparhiei." – sustine in mod pedagogic Biroul de Presa al Patriarhiei Romane, si cel putin surprinzator, prin modul in care incearca sa isi explice, personal (desi institutional), dragostea credinciosilor fata de unul dintre cei mai mari Ierarhi ai lor aflati inca in viata.

Comunicatul emis de Biroul de Presa continua cu o serie de explicatii de tip catehetic "administrativ-statutar", pentru a demonstra totusi, intr-un final, ca, la randul lor, semnatarii acestuia inteleg in mod clar problema care statea la baza discutiilor, afirmand: "Sfantul Sinod, la proxima sa sedinta de lucru, daca va constata ca situatia de la Centrul eparhial Timisoara s-a schimbat In bine, Isi va schimba si el hotararea recenta".

un articol KSLCatalin – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe


Comunicatul, deci, mai precizeaza:

"De asemenea, nu se Intelege suficient faptul ca dreptul de semnatura al Chiriarhului pe hotararile definitive ale Consiliului eparhial implica si datoria respectarii propriei semnaturi sau responsabilitatea aplicarii hotararilor semnate.

Daca problemele unei eparhii pot fi rezolvate In mod statutar-administrativ de catre Centrul eparhial, nu mai este nevoie de interventia expresa a Sfantului Sinod sau a Patriarhiei Romane. Sfantul Sinod, prin hotararile luate, nu urmareste sa creeze tulburari In eparhii, ci Incearca sa aplaneze conflicte si sa Inlature tulburari deja existente ca urmare a unei crize de autoritate sau de disfunctionalitate administrativa a Centrului eparhial In rezolvarea problemelor locale.

In consecinta, cheia rezolvarii problemelor de la Centrul eparhial Timisoara se afla tot acolo, iar nu la Bucuresti. In acest sens, ca urmare a recentei hotarari a Sfantului Sinod, se constata deja primele semne pozitive de restabilire a disciplinei administrative statutare la Centrul eparhial Timisoara. Acestea dau sperante ca Sfantul Sinod, la proxima sa sedinta de lucru, daca va constata ca situatia de la Centrul eparhial Timisoara s-a schimbat In bine, Isi va schimba si el hotararea recenta."

In incheiere, recunoscand o noua forma de "patriotism local" (prin demonstrarea sus si tare a dragostei fata de un Arhiereu), dupa reafirmarea independentei eparhiale fata de Patriarhie, Biroul de Presa atrage atentia asupra faptului ca nu dispune de timpul necesar rezolvarii unor astfel de probleme, intrucat altele sunt prioritatile actuale ale "Bucurestiului". Mirenii si clericii trebuie sa rezolve problemele, desi, doar atat cat li se permite "statutar-administrativ":

Intrucat Patriarhia Romana are multe alte probleme bisericesti de rezolvat, recomandam timisorenilor, clerici si mireni, sa coopereze mai mult pentru a rezolva pe plan local problemele bisericesti locale. Solidaritatea patriotica locala trebuie completata cu responsabilitatea institutionala pentru lucrarea spirituala si pastorala a Arhiepiscopiei Timisoarei.

un articol KSLCatalin – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Pe aceeasi tema:

Comunicat de presa al Arhiepiscopiei Timisoarei: IPS dr. Nicolae Corneanu, in prezent avand probleme de sanatate, "este Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului"

IPS Nicolae Corneanu: "No comment! Ce-o vrea Dumnezeu!"

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.