(VIDEO) Ce este un ARHONTE?

Ordinul Sfantul Andrei - arhonteCe este un Arhonte?

La greci: In cele mai multe orase grecesti, conducatorii (In greaca veche aρχοντες / árkhontes de aρχω / árkhô, “comandat, bun de lider (sef)”), este un personaj puternic.

In Imperiul Bizantin: arhontele era un termen care putea avea doua sensuri:
1. In sens larg, facea referire la o figura puternica, care detinea o forma de autoritate publica. Unii oficiali carora li se subordonau ofiteri erau si ei mentionati ca arhonti.
2. In sens tehnic, un arhonte este un guvernator, un director. Listele de prioritate si sigiliul statului ofereau informatii despre arhontii provinciali (In Creta, Cipru, Dalmatia) In secolul al IX-lea, si despre cei care erau conducatori de orase, mai tarziu, In secolele X si XII (la Klaudioupolis, Chrysopolis, Atena, etc).

In Patriarhia Ecumenica (citam, conform informatiilor oferite de aceasta):

– un studiu – articol explicativ realizat pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe de: KSLCatalin


“Un Arhonte este o onoare conferita de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru slujirea Bisericii, ca lider bine-cunoscut si distins si foarte respectat al comunitatii crestine ortodoxe.

Acesta este, prin harul lui Dumnezeu, Arhontele, o masura a faptelor sale bune si de credinta. Mai mult, acesta este juramantul depus ca Arhonte, de a apara si promova credinta crestin-ortodoxa si traditia. Preocuparea sa este interesul de a sluji ca bastion In protejarea si promovarea Sfanta, dupa modelul Sfantului Apostol Andrei si al misiunii sale. El, de asemenea, se ocupa de drepturile inalienabile ale rasei umane oriunde si ori de cate ori acestea sunt Incalcate – si de bunastarea generala si bunastarea Bisericii crestine.

Aceasta onoare acordata de catre Patriarhia Ecumenica aduce cu sine responsabilitati grave, angajamente profunde, sincere si daruire. In consecinta, este extrem de important faptul ca aceasta obligatie de onoare sa fie conferita persoanelor fizice care au dovedit caracter crestin-ortodox, care se conformeaza fidel Invataturilor lui Hristos si doctrinelor, canoanelor, cultului, disciplinei si hotararilor Bisericii.

Cei selectionati pentru a sluji ca Arhonti au demonstrat un angajament mai mare decat media de administrare In timp, talent si valoare pentru folosul Bisericii, Parohie, Eparhia, Mitropolie, Arhiepiscopie si comunitate ca Intreg. Un Arhonte trebuie sa fie cu adevarat vrednic de proclamarea: AXIOS, AXIOS, AXIOS!”.

type=“application/x-shockwave-flash”wmode=“transparent”id=“player2″name=“player2″src=“http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/player.swf”width=“500″height=“380″allowscriptaccess=“always”allowfullscreen=“true”

flashvars=“file=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/categorii/in-embed/flash/resources/galleries/video/Exemplu de Investitura Arhonte 2010.flv&skin=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/glow.zip&logo=http://www.lacasuriortodoxe.ro/live/player/banner.png&autostart=false”
/>

– un studiu – articol explicativ realizat pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.