Sfanta Manastire Cozia si-a serbat hramul: Sfanta Treime, 2011

Manastirea Cozia 2011 hram Sfanta Manastire Cozia si-a serbat hramul „Sfanta Treime” 2011

Situat la 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului si la circa 20 de km nord de Ramnicu Valcea, ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul ”Sfanta Treime”, la Inceput a fost cunoscut sub numele de „Manastirea Nucet”, abia mai tarziu primind numele de ”Cozia”, dupa muntele din vecinatate.
Biserica mare cu hramul „Sfanta Treime”, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, Intre anii 1387 si 1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.


Manastirea Cozia 2011 hram

A fost sfintita la 18 mai 1388. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata In 1517, In vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care Ii poarta numele, dupa cum se vede Intr-un fragment de inscriptie. Intre anii 1706 si 1707 i-a fost adaugat pridvorul, s-a refacut pictura din incinta si s-au adaugat cerdacurile, chiliile si s-a reconstruit havuzul cu apa (baptisteriul din fata bisericii). Toate acestea s-au facut de catre paharnicul Serban Cantacuzino. Pictura originara se pastreaza In naos, unde pe peretele de vest sunt pictati Mircea si fiul sau Mihail In costume de cavaleri, iar In stanga se afla portretul lui Serban Cantacuzino.

Manastirea Cozia 2011 hram

In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei si decedata In 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

Manastirea Cozia 2011 hram

Dupa anul 2000, prin purtarea de grija a parintelui staret Arhim. Vartolomeu Androni, aici au fost ridicate mai multe corpuri de chilii si un atelier de tamplarie si sculptura.

In cadrul manastirii sunt organizate simpozioane, conferinte, expozitii si manifestari cultural-religioase. Complexul monahal de la Cozia gazduieste grupuri de credinciosi, tineri si copii, care participa la tabere scolare, iar manastirea este vizitata de pelerini din toata lumea.
Manastirea Cozia ramane cea mai reprezentativa ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, dar are si o mare Insemnatate In ceea ce priveste cercetarea studiului de cultura si arta a poporului nostru In secolul al XIV-lea, fiind o bogata sursa de documentare pentru arhitectura, sculpturile In piatra si lemn, ca si In pictura.

Manastirea Cozia 2011 hram

Luni, 13 iunie 2011, Manastirea Cozia, ctitoria marelui voievod Mircea cel Batran, Intr-un cadru liturgic solemn si-a serbat patronul spiritual, pe Marele, Puternicul si Iubitorul de oameni Dumnezeu, In Sfanta Treime. Praznicul a Inceput In seara zilei de 12 iunie, cu slujba Privegherii, si a continuat astazi, cu Acatistul „Sfintei Treimi” si Sfanta Liturghie.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre Intaistatatorul Arhiepiscopiei Ramnicului, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim Impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Inconjurati de un sobor de peste 40 de preoti si diaconi, de la parohiile si manastirile din Eparhie si din tara. Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita slujba Parastasului pentru ctitorii si binefacatorii sfintei manastiri.

Manastirea Cozia 2011 hram

In cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot parintele diacon Adrian Coco? Barbu, absolvent al Facultatii de Teologie din Pitesti, pentru biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Tina, comuna Livezi, protopopiatul Horezu, judetul Valcea.

La final, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a tinut un cuvant de Invatatura In care a subliniat: „Ce sarbatoare mai mare decat praznicul Sfintei Treimi poate exista?! Tatal, care a creat lumea, Fiul, care a mantuit si restaurat firea umana si Duhul Sfant, care sfinteste si desavarseste lumea. Fericitul ctitor Mircea Voievod nu a gasit un aparator mai mare decat Sfanta Treime, ce a creat Lumea Nevazuta, adica Ingerii, si Lumea Vazuta, adica, lumea In care traim, ne miscam si suntem".

Manastirea Cozia 2011 hram

La sarbatoare au fost prezenti preoti si sute de credinciosi valceni, dar si numerosi pelerini din tara. Raspunsurile la strana au fost date de Corul Manastirii Cozia.

Multumind tuturor pentru participare, parintele Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, a conchis: „Marele Domnitor Mircea cel Batran a fixat acest hram ca pe o corola In cinstea Sfintei Treimi: Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. … Aceasta sarbatoare a Sfintei Treimi Inseamna pentru noi crestini ortodocsi, axioma si este pliroma legaturii lui Dumnezeu cu omul, pentru ca omul se mantuieste numai In Tatal, In Fiul si In Duhul Sfant. Aceasta ne Indreptateste sa gandim si sa credem ca trebuie sa fim si noi toti crestinii una, pentru ca Domnul nostru Iisus Hristos S-a rugat Tatalui "ca toti sa fie una" ca si Sfanta Treime” – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.