(9 noi/FILM) Crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mare Ierarh Nectarie Taumaturgul

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc, la 9 noiembrie, pe Sfantul Mare Ierarh Nectarie Taumaturgul.

In ultima perioada, mai multe biserici din Romania l-au ales pe Sfantul Nectarie protectorul lor, unele avand chiar si particele din Sfintele sale Moaste Tamaduitoare.
Bucurestenii se inchina in numar mare, inca din seara de ajun, la moastele aflate in Manastirea Radu Voda (vis-a-vis de Biserica Bucur ciobanul). Cu ocazia sarbatorii din acest an, Sfintele Moaste aflate in aceasta Manastire sunt adapostite intr-o racla noua, impodobita cu scene din viata Sfantului, asezata intr-un nou baldachin.

©Articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana


De asemenea, cei din Tulcea si imprejurimi se pot inchina la Manastirea Halmyris, unde, alaturi de moastele intregi ale Sfintilor Epictet si Astion, paraclisul mai adaposteste si o particica din moastele Sfantului Nectarie.

Vrancea are si ea o particica la biserica satului Ghimicesti, comuna Fitionesti, unde s-a infiintat si un cor de copii ce poarta numele sfantului, cor premiat international (ce poate fi ascultat in filmul de scurt metraj, prezentat mai jos).

Bisericile din tara noastra in care se gasesc particele din sfintele sale moaste precum si o rugaciune catre Sfantul Nectarie alcatuita chiar de ucenicul sau, sunt prezentate si in filmul de scurt metraj:

„In umbra Sfantului Nectarie” – o productie Lacasuri Ortodoxe, film ce a obtinut premiul al II-lea – jurizare online – la Festivalul de Film Scurt (laic) de la Alba Iulia – 2008.

Tot in acest an, cu ocazia Sarbatorii Sfantului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, a fost adusa din Grecia, pentru inchinare, mana dreapta a Sfantului Nectarie Taumaturgul. Fotografii de la procesiunea ocazionata de acest evenimet, puteti urmari dand click AICI.

– un articol Carmen-Ana – Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.