publicat în: Arhivă

Patriarhia Moscovei își trimite preoți în Turcia, după logica acțiunii Constantinopolului în Ucraina

Pe 25 mai 2019, Patriarhul Kirill a trimis în Republica Turcia, pentru credincioșii ortodocși care trăiesc în provincia turcă Antalya, un cleric al Mitropoliei de Belgorod, Gheroghe Ivanchoglo.

Anterior, în Antalya, un grup de cetățeni ortodocși din Republica Turcia, în frunte cu Oksana Vladimirovna Alykan, a început strângă documente pentru înregistrarea oficială a Societății Credincioșilor Ortodocși care vorbesc limba rusă din Provincia Antalya (Antalyadaki RusçaKonușan OrtodoksİnançlılarDerneği).

Ca urmare a consultărilor îndelungate cu Ministerul Justiției și Ministerul Culturii din Turcia, din 8 august 2019, su fost întocmite documentele constitutive ale parohiei. Aceasta îi unește pe credincioșii ortodocși vorbitori de limbă rusă din provincia Antalya, care include orașele Demre, Kemer, Antalya, Belek, Side, Manavgat, Avsallar, Alanya și Mahmutlar. Președintele asociatiei este O.V. Alykan.

Societatea nou formată este subordonată Biroului Patriarhiei Moscovei pentru Instituții Străine.

Odată cu documentele, s-a făcut o căutare a unui lăcaș în care să poată fi oficiate slujbe obișnuite pentru locuitorii din Antalya.

Pe 1 noiembrie 2019, a fost obtinută permisiunea oficială din partea guvernatorului Antalyei și a Serviciului de Securitate, pentru oficierea regulată de slujbe, într-o clădire închiriată din regiunea Muratpa din Antalya Str. Jumhuriet, 60.

S-a lansat și un site web destinat Societății Credincioșilor Ortodocși vorbitori de rusă din provincia Antalya, cu pagina www.pravantalya.com.
În urma acestei informați publicate în pagina oficială a Patriarhiei Moscovei, site-ul franțuzesc Orthodoxologie apreciază că, astfel, Patriarhia Moscovei a actionat după aceeași logică pe care a urmat-o anterior Patriarhia Constantinopolului prin înființarea noii Biserici în Ucraina.

Exista în Turcia o biserică destinată enoriașilor ruși, dar grecii nu o recunoșteau, iar frecvența era scăzută intrucât episcopul ei era grec. Același site web franțuzesc apreciază că o aceeași logică se va aplica și în Africa, unde Biserica Rusă poate ajuta fiecare națiune să-și construiască propria Biserică Ortodoxă (Patriarhul Alexandriei fiind trecut de la „Papă al Întregii Africi”, la Episcop al grecilor din Egipt).