Poziția Mitropolitului de Limassol, vizavi de pomenirea Mitropolitului Epifanie ca Mitropolit al Kievului de către Patriarhul Alexandriei

„Ca răspuns pentru o ascultătoare a emisiunii sale săptămânale la radioul Mitropoliei de Limassol, despre comemorarea lui Epifanie ca Mitropolit al Kievului de către Patriarhul Alexandriei Teodor al II-lea, ÎPS Mitropolit Episcop Atanasie a declarat, printre altele, că:
„Într-o discuție pe care un Episcop al Arhiepiscopiei Ciprului a avut-o cu Patriarhul Teodor al II-lea la sosirea sa, el a primit promisiunea celui din urmă că nu îl va comemora pe Epifanie la Sfânta Liturghie, ci doar pe Arhiepiscopul Ciprului și pe Mitropolitul local, pentru a nu crea nicio problemă, deoarece Biserica Ciprului nu a emis încă o poziție oficială pe această temă [a Autocefaliei Ucrainene].
Același lucru i-a fost confirmat Mitropolitului de Limassol de către cei care l-au însoțit pe Patriarhul Alexandriei. Cu toate acestea, fără ca Mitropolitul Limassolului să fie informat în vreun fel cu privire la o schimbare de poziție, Patriarhul Teodor al Alexandriei a considerat că, în momentul cuvenit al Liturghiei Dumnezeiești, el trebuie să-l pomenească pe Epifanie ca fiind Mitropolitul Kievului.
Deși acest lucru s-a produs în Biserica Ciprului și, în special, în Mitropolia de Limassol, aceasta nu exprimă nici poziția Mitropoliei de Limassol, nici pe cea a Mitropolitului însuși de Limassol, și nici atât pe cea a Bisericii Ciprului.
Mitropolitul de Limassol menține ceea ce a declarat în scris și ceea ce a fost publicat, că „acceptă și recunoaște ca Mitropolit canonic al Kievului și al întregii Ucraine, pe Episcopul Onufrie și Sfântul Sinod reunit în jurul său”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.