Concurs de iconografie dedicat celor 100 de ani ai Bisericii Ortodoxe Ruse de Peste Hotare. Regulament de participare

Cu binecuvântarea Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării, comisia pentru organizarea și desfășurarea sărbătoririlor legate de aniversarea a 100 de ani ai Bisericii Ruse de Peste Hotare și a slujirii sale mântuitoare, pentru Dumnezeu și poporul rus, care s-au desfășurat în afara patriei, anunță un concurs de iconografie dedicat acestei date semnificative.

Conceptul de bază al icoanei a fost dezvoltat în cadrul ședințelor comisiei și aprobat de Sinodul Episcopilor, în iunie, în acest an. Icoana Maicii Domnului, „Bucuria tuturor celor necăjiți”, pictată de celebrul iconograf al diasporei ruse, Arhimandritul Ciprian (Pizov), păstrată la Seminarul Teologic “Sfânta Treime” din Jordanville, New York, poate servi ca inspirație și punct de plecare. Ea Îi înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul Hristos pe toată înălțimea, iar în spate se află numeroși Martiri și Mărturisitori ai Bisericii Ruse (fără aură), cinstiți în străinătate în anul 1981.

Icoana aniversară ar trebui să o înfățișeze pe Maica Domnului “A Semnului” pe toată înălțimea, indicând astfel că Icoana Kursk este cea mai apreciată relicvă a Bisericii noastre. Marii sfinți Ioan, Arhiepiscopul de Shanghai și San Francisco, și Iona, Episcopul de Hankou stau în față. În spatele lor se află rânduri de emigranți ruși, printre care se numără cei mai faimoși asceți și cele mai faimoase figuri ale Bisericii Ruse de Peste Hotare, care au creat, întărit și susținut slujirea sa unică pentru Dumnezeu și pentru oameni. În același timp, comisia subliniază că, deși acest concept este unul de dorit, totuși el este opțional.

Scopul principal al competiției este realizarea unei icoane festive pentru sărbătoririle aniversare, care să prezinte cel mai precis traseul istoric al acestei Biserici, duhul și moștenirea ei, esența și unicitatea slujirii sale, atât pentru a fi înmânată unor invitați de seamă, cât și pentru păstrarea amintirii acestui eveniment pentru generațiile viitoare. Membrii comisiei menționate mai sus, păstrând anonimatul lucrărilor depuse, le vor prezenta Sinodului Episcopilor, care va participa la competiție în calitate de juriu.

Primul premiu: în plus față de 5.000 de dolari, va fi plasată o comandă pentru patru icoane (aproximativ aceeași dimensiune) pentru Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, și pentru Patriarhul Irineu al Serbiei, pentru Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine și pentru Catedrala Sinodală “Doamna noastră „A Semnului”, din New York, unde va avea loc cea mai mare parte a sărbătorii.

Premiul al doilea: în plus față de 2.500 de dolari, va fi plasată o comandă de trei icoane (aproximativ aceeași dimensiune) pentru oaspeți distinși și Bisericilor centrale ale Bisericii Ruse de Peste Hotare.

Premiul al treilea: în plus față de 1.000 de dolari, va fi plasată o comandă de trei icoane (aproximativ aceeași dimensiune) pentru oaspeți distincți și Bisericile centrale ale Bisericii Ruse din Străinătate.

Lista oficială a premianților competiției va fi anunțată în cadrul unei reuniuni a Sinodului Episcopilor, în decembrie 2019.

Schițele icoanelor trebuie trimise la următoarea adresă înainte de 1 decembrie 2019: Protopop Serafim Gan, membru al comisiei aniversare:
revsgan@hotmail.com
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.