Conferinta UE boicotata de mai multe Biserici si organizatii crestine

FOTO: Lars AdaktussonLicenta de utilizare: https://politik.in2pic.com [https://politik.in2pic.com] [CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] ], via Wikimedia Commons

Recunoscând atrocitățile ISIS împotriva minorităților irakiene drept “genocid”, statele sunt obligate să acționeze, a declarat un politician olandez, adresandu-se creștinilor irakieni, la o conferință sustinuta in Bruxelles in aceste zile, care a fost boicotată de mai multe organizații creștine.

Recunoașterea genocidului “este importantă pentru că, dacă țările recunosc că ceea ce se întâmplă în cadrul Daesh este genocid, ele sunt obligate să acționeze”, a declarat Pieter Omtzigt, membru al Consiliului Europei in Olanda.

“Iar obligatia de a acționa înseamnă oprire, înseamnă cel puțin oprirea luptătorilor”.

Conferința “Un viitor pentru creștinii din Irak”, care a avut loc de miercuri până vineri, a fost organizată de Lars Adaktusson, membru suedez în Parlamentul European.

“Scopul acestei conferințe este întoarcerea poporului in Câmpia Ninive și îi invit pe toți caldeenii/siriacii/asirienii să se întâlnească pentru a se asigura că poporul lor poate reveni acasă”, declara Adaktusson într-un comunicat referitor la aceasta conferinta, despre care a spus că va gazdui 60 de participanți, inclusiv oficiali din Bagdad și Erbil, și reprezentanți ai Bisericii, din Europa și SUA.

Totusi, nu toate grupurile creștine au salutat aceste eforturi. Biserica Catolică Caldeană [https://saint-adday.com/?p=18121 [https://saint-adday.com/?p=18121] ] a anunțat că va boicota conferința, într-o declarație publicată, joi ,pe site-ul său oficial. Alte boicoturi au fost, de asemenea, anunțate de către Partidul Politic Abnaa al Nahrain, Partidul Patriotic Asirian [https://www.facebook.com/emanuel.youkhana/posts/10155348899647429 [https://www.facebook.com/emanuel.youkhana/posts/10155348899647429] ] și Mișcarea Democrată Asiriană (ADM), cel mai mare partid politic creștin din Irak.

Patriarhul Bisericii Caldeene a declarat că nu va participa la conferință, deoarece viitorul creștinilor din Irak ii priveste pe toți irakienii și este o chestiune care trebuie discutată “în interiorul casei irakiene”. Dacă Occidentul vrea cu adevărat să ajute, atunci “va sprijini Irakul în lupta sa împotriva terorismului și in eforturile de realizare a reconcilierii naționale, de stabilire a securității și stabilității și de contribuție la reconstrucția și reabilitarea orașelor eliberate, pentru a accelera întoarcerea persoanelor strămutate în casele lor”, se arată în declarație.

Mișcarea Democratică Asiriană (ADM) a boicotat, de asemenea, conferința [https://zowaa.org/index.php?page=com_articles&id=7488#.WU7WsiczqUl] [https://zowaa.org/index.php?page=com_articles&id=7488#.WU7WsiczqUl] . Kaldo Oghanna, purtătorul de cuvânt al ADM, a declarat, într-un comunicat facut public, că această conferință promoveaza o agendă partizană și sectară și nu reflecta dorința ADM de reprezentare prin cate un reprezentant al caldeenilor, siriacilor și asirienilor, după cum se convenise într-o întâlnire a partidelor politice creștine, din martie. El a remarcat, de asemenea, omisiunea pe ordinea de zi a unei discuții privind decizia guvernului irakian din ianuarie 2014 pe tema formarii unei noi provincii în Câmpia Ninive, separată de disputele dintre Erbil și Bagdad.

Documentul politic al agendei conferinței “necesită un referendum, prin care poporul nostru sa decida dacă va deveni parte a Kurdistanului sau a unei alte jurisdicții, sau a unei provincii, sau a unei forme de autoguvernare”. Oghanna a descris acest lucru ca pe un “efort forțat” care contrazice politicile partidului, in principal prin “finalizarea infiintarii unei noi provincii in Campiile Ninive” (Vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Surse apropiate Bisericii Asiriene a Rasaritului [https://www.aina.org/news/20170628230406.htm [https://www.aina.org/news/20170628230406.htm] ] au confirmat, de asemenea, miercuri, pentru Asiria-TV, că Biserica adera la boicotul împotriva conferinței privind viitorul Câmpiei Nineveh, găzduită de Lars Adaktusson.

Conferința s-a desfășurat în Parlamentul UE, la Bruxelles, și a atras critici importante privind excluderea unor organizații importante și pentru ca agenda se potriveste intereselor guvernului regional kurd din Irak, care încearcă să-și sporească controlul asupra Câmpiilor Ninive, o zonă în afara regiunii dominate de kurzi în nordul Irakului.

Mai multe grupuri islamice au boicotat si ele Conferința UE privind viitorul Câmpiile Ninive, sustinand ca nu se poate vorbi doar despre crestinii ucisi de ISIL (click aici https://www.aina.org/news/20170624174602.htm [ttp://www.aina.org/news/20170624174602.htm] ), iar alte articole au sesizat faptul ca aceasta ii favorizează pe kurzi, marginalizandu-i pe asirieni (click aici https://www.aina.org/guesteds/20170627130107.htm [https://www.aina.org/guesteds/20170627130107.htm] ). (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.