Moastele unei sfinte necunoscute, descoperite in apropierea Marii Galileii

FOTO: cu rol de prezentareLicenta de utilizare: Creative Commons CC0

Mormântul unei sfinte necunoscute a fost descoperit în Israel, in apropierea Marii Galileii, conform unui anunt facut de arheologi, citat de Haaretz (https://www.haaretz.com/archaeology/1.787712 [https://www.haaretz.com/archaeology/1.787712] ) in aceasta dimineata.

Excavarile sunt efectuate de Institutul de Arheologie al Universității din Haifa, sub conducerea Dr. Michael Eisenberg. Hippos a fost parte a Decapolis-ului (“10 orașe”), o regiune din estul Imperiului Roman care cuprindea părți din Israelul de astăzi, Iordania și Siria, fiecare cetate (oras) din Decapolis fiind o cetate-stat autonoma.

Un mormânt nou descoperit in cadrul acestor excavari, insa, a atras atentia arheologilor, avand o caracteristica deosebita fata de cele scoase la lumina pana in prezent: o gaura in partea superioara a sicriului, utilizata cel mai probabil pentru turnarea mirului sau vinului peste rămășițele pamantesti ori, conform unei alte teorii avansate de cercetatori, pentru introducerea unor tije (baghete) in vederea atingerii rămășițelor din interior. Se pare ca acest obicei apartinea primilor crestini, existand convingerea că o tijă care atinge moaștele unui sfânt putea servi drept canal de transferare a sfințeniei.

Conform arheologilor, in cazul sfantului necunoscut, este vorba despre o femeie cu varsta de peste 55 de ani.

In plus, articolul dezvoltat pe aceasta tema de publicatia amintita mai sus, semnat de autoarea Ruth Schuster – corespondent Haaretz – aminteste si o alta concluzie importanta apartinand arheologilor – vizavi de clădirile bisericești descoperite pe sit-ul din Hippos-Sussita (pana in prezent 6 sau 7), ridicate in secolul al VI-lea: prezenta unei toleranțe reciproce în rândul gruparilor creștine timpurii (care nu avea să dureze, pornind de la acceptarea sau neaccpetarea unor diverse interpretări privind natura lui Iisus). O fotografie cu mormantul in cauza, poate fi vazuta dand click AICI [ https://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.787720.1494157450!/image/4276379714.jpg_gen/derivatives/landscape_1714x745/4276379714.jpg ] !(Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.