CNN numeste turlele unei renumite biserici ortodoxe, minarete islamice

Exprimandu-se gresit, CNN a numit turlele renumitei Catedrale rusesti Sfantul Vasile din Moscova, ilustrate pe coperta revistei săptămânale TIME, drept: “minarete”.

Greseala a fost raportata imediat de publicatia ruseasca de stiri Sputnik News, (https://sputniknews.com/art_living/201705181053753230-cnn-domes-minarets/ [https://sputniknews.com/art_living/201705181053753230-cnn-domes-minarets/] ), aceasta amintind ca definiția de minaret este folosită doar în arhitectura islamică.

Minaretul, intr-adevar, reprezinta o parte integrantă a moscheii și nu are nimic de-a face cu o biserică creștină.

Greșeala publicată pe site-ul CNN, a fost văzută de șeful adjunct al Biroului Agenției Bloomberg din capitala Rusiei, Scott Rose. Acesta a postat imediat o fotografie cu publicația originală, pe pagina proprie de Twitter:

The minarets of St. Basil’s Cathedral. pic.twitter.com/zfz9r291wo [https://t.co/zfz9r291wo]

— Scott Rose (@rprose) May 18, 2017 [https://twitter.com/rprose/status/865202619630989313]

Noua editie a actualizat articolul și a corectat greșeala, publicand o “Clarificare: Această relatare a fost actualizată, pentru a descrie cu mai multă exactitate arhitectura rusească”, arata comentariul publicat in pagina CNN de aici: https://edition.cnn.com/2017/05/18/politics/white-house-russia-time-cover/ [https://edition.cnn.com/2017/05/18/politics/white-house-russia-time-cover/] .

Noua versiune utilizează formula: “onion domes”, pornind de la forma de ceapa (onion) a cupolelor, care de regula acopera bisericile rusesti, dar nu numai.

Conform Sputnik News, anterior, se raportase că săptămânalul american TIME a plasat pe copertă o imagine a Casei Albe, care se transforma treptat (in fade – tranzitie grafica) în Catedrala Sfantul Vasile din Moscova. Ea va putea fi vazuta abia in cateva zile, fiindca revista urmează să fie publicată pe 29 mai 2017.

Fotografia care prezinta transformarea in cauza face referire, cel mai probabil, la noile tendinte crestine manifestate la Casa Alba de la alegerea noului Presedinte, cat si la deschiderea pe care acesta a manifestat-o deja fata de o prietenie largita, la nivel politic, cu Federatia Rusa.

Cu toate acestea, confuzia intre “turla” unei biserici ortodoxe si “minaretul” unui edificu islamic, cu greu poate fi scuzata, mai ales in conditiile in care lumea actuala este ghidata in mod intentionat spre o manifestare religioasa confuza (confuzie exprimata deseori prin cuvinte de genul ‘toleranta’, ‘fratietate’, ‘Un Acelasi Dumnezeu’, ‘convingeri personale” etc) care sa justifice, la o scara mult mai mare decat pana in prezent, ateismul. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.