Apel pentru constructia viitoarei biserici romanesti-sediu episcopal din Munchen

Centrul Bisericesc Roman Ortodox din Munchen, CBROM, lanseaza un apel catre credinciosii romani din Germania si din intreaga lume de a contribui financiar la proiectul de constructie al viitoarei biserici ortodoxe romane din acest oras german, ce va fi si un sediu episcopal romanesc, transmite Romanian Global News.

Potrivit PS Sofian Brasoveanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, Primaria orasului Munchen i-a oferit centrului romanesc bisericesc spre cumparare un teren de 2600 m2, pe care sa ridice o biserica si un Centru episcopal.

Terenul e situat in partea de vest a orasului, in cartierul Aubing, accesibil cu S-Bahnul (liniile 8 si 5) si este ales special ca sa corespunda necesitatilor comunitatii romanesti.

Fiind la o oarecare departare de centrul orasului, are avantajul de a fi situat intr-o zona linistita, cu verdeata, potrivita cu atmosfera de liniste proprie unei biserici.

Pe acest teren se intentioneaza construirea unei biserici in stil brancovenesc, care sa aiba la subsol o sala comunitara multifunctionala, iar in cladirea care va adaposti Centrul episcopal planurile prevad includerea, pe langa alte obiective de stricta necesitate, si un spatiu de coordonare a unor proiecte sociale si unul cultural-educational. In acest moment o echipa de arhitecti pregateste planurile acestui Centru episcopal, tinand seama de conditiile terenului oferit de primarie.

Prima etapa a proiectului va fi plata terenului care costa in jur de 1.000.000 euro (400 € / m2). Pentru a putea atrage finantari ulterioare din partea statului roman, a unor sponsori particulari romani sau anumite fonduri europene, CBROM a conceput urmatorul plan de finantare pentru a plati acest teren, plan care sa poata fi extins prin contributia tuturor la cat mai multe persoane, deoarece costurile depasesc cu mult puterile noastre proprii. Cei 2.600 m2 au fost impartiti in 260 de unitati a cate 10 m2. O parte din aceste unitati urmeaza sa fie preluate de credinciosii din Munchen (in jur de 100), o parte va fi preluata de parohiile din cadrul Arhiepiscopiei prin intermediul acesteia precum si de Arhiepiscopie insasi (in jur de 50) si alta de credinciosi sau institutii din Romania si din alte locuri unde exista oameni binevoitori care pot ajuta (cel putin 75).

Cum este gandit planul? O unitate are 10 m2 si costa 4000 €. O persoana/familie sau, in cazul ca o familie nu-si poate asuma un astfel de efort, 2 persoane/familii sa preia o unitate (de 10 m2). Din acesti 10 m2 ai unitatii, va plati un metru patrat (400 €) sau mai multi (sau cat va putea) si va cauta finantatori, in cercul de prieteni, cunoscuti, colegi etc., pentru restul de metri patrati, pana la 10, cat are unitatea. In caz de necesitate se vor asocia cate 2 persoane/familii, sau mai multe pentru a prelua impreuna o unitate. Cei care vor fi in imposibilitatea de a face acest lucru, vor participa dupa puteri. Si plata unui metru patrat inseamna foarte mult, orice ajutor fiind binevenit si folositor.

Pentru a nu-i impovara peste puteri pe cei care vor dori sa preia o unitate intreaga, dar nu au deocamdata banii necesari, CBROM s-a gandit sa fixeze un termen de 2 ani pentru ca cheltuielile sa poata fi acoperite intr-un timp mai indelungat. Exista astfel si posibilitatea ca cineva care doreste sa participe la finantare, dar nu are banii necesari si nu gaseste nici alti finantatori, sa poata plati esalonat. Cum? O unitate preluata de 2 persoane/familii inseamna cate 2.000 € de persoana/familie. Acestia ar putea fi platiti in 2 ani (24 de luni) cu o contributie lunara de 84 € in contul pentru biserica. Aceasta metoda a fost considerata mai avantajoasa, decat pe aceea de a se imprumuta cineva la banca si pe urma sa plateasca rate lunare catre banca, deoarece aceasta ar implica dobanzi, dar cine doreste bineinteles ca poate folosi si aceasta cale. Initial CBROM gandise ca intr-o prima perioada sa faca un plan teoretic, sa vada daca poate gasi suficienti donatori care sa preia cele 260 de unitati. In urma discutiilor cu mai multi credinciosi s-a realizat ca e mai bine sa nu se complice lucrurile cu aceasta etapa deoarece unii donatori considera ca avand banii acum e mai bine sa faca deja donatia, pentru ca mai incolo nu pot fi siguri de vor mai putea. Astfel s-a intarziat un oarecare timp cu prezentarea planului, deoarece a trebuit sa lucram destul de mult la el pentru a fi viabil. Planul a fost prezentat si IPS Mitropolit Serafim si Consiliului Eparhial care a constatat fezabilitatea acestuia si sustine CBROM la implinirea lui.

Acesta este pentru cei mai multi este un efort foarte mare, insa, doar asumandu-l, se poate intreprinde ceva. Este vorba de identitatea si de imaginea comunitatii romane, de viitorul copiilor sai aici. Toti cei din Germania care vor contribui cu o suma peste 50 de Euro vor primi o chitanta de donatie (Spendequittung) pe baza careia vor beneficia de o reducere a impozitului. Atat ei, cat si toti ceilalti, vor deveni prin aceasta contributie ctitori ai sfantului lacas care va fi construit si in care vor fi pomeniti la sfintele slujbe. Pe langa aceasta vor avea multumirea ca au facut ceva pentru viitorul Ortodoxiei din Munchen si din intreaga Germanie, pentru viitorul celor care pribegesc aici in cautarea unei vieti mai bune precum si al urmasilor lor. De asemenea, efortul acesta de a intreprinde ceva impreuna ne va uni pe noi cei care vom aduce partea noastra de jertfa la acest proiect, ne va apropia unii de altii, va face din noi tot mai mult o familie crestina.

Datele contului deschis in acest sens sunt:

Rumanische Orthodoxe Metropolie

Liga Bank Regensburg

K-Nr. 7045130735

BLZ: 750 903 00

Verwendungszweck: Fur den Kirchenbau

Pentru donatii din afara Germaniei:

Liga Bank

Dr.-Theobald-Schrems-Str. 3

93055 Regensburg

IBAN: DE76 7509 0300 0005 1307 35

BIC: GENODEF 1M05

Beneficiary: Rumanische Orthodoxe Metropolie

Scopul : Pentru constructia bisericii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.