Sportul poate fi folosit ca forma de predicare!

La Solovki, Rusia, a avut loc in urma cu o zi o masa rotunda, pe tema: „Disciplinile sportive – element important in dezvoltarea spiritual-trupească a omului contemporan”.

Va prezentam, mai jos, cateva dintre discursurile sustinute cu aceasta ocazie:

Pr. Vsevolod Chaplin a amintit ca Patriarhul Rusiei acorda o atenție sporita interacțiunii dintre Biserică și lumea sportului:

“Unitatea culturii spirituale și fizice, conlucrarea dintre Biserica și comunitatea sportiva, ar trebui să ajute in promovarea unei noi generații in sanul poporului nostru: o generatie cu un spirit, cu minte si corp puternice, caracterizata de curaj și de voință puternică; o generatie cu capacitatea de a atinge cele mai inalte obiective, de a efectua cele mai indraznete misiuni.

Este important ca, la nivel parohial, pe stadion, in comunitatea locala sportiva, in școala și in grupurile de fani, sa se incerce construirea unui sistem de cooperare intre Biserica și lumea sportului.

Este nevoie de asta, nu doar pentru ca tinerii sa aiba la dispozitie o preocupare pe placul lor, ci pentru ca noi sa avem o viziune a viitorului, în care sa fie unite credinta cu acțiunea, trupul si spiritul”.

Pr. Daniil Zubov (Moscova): “Tânărul creștin, care încearcă astăzi să fie exigent cu el însusi, ar trebui să lucreze la dezvoltarea sa armonioasa – suflet și trup. Trebuie să ne rugăm ca mintea sa ramana într-un trup sănătos. Sportul poate fi folosit ca formă de predicare, ca atitudine față de corpul tău și sănătatea fizică a copiilor”.

Patriarhul Kirill (vezi foto: central): “Este plăcut lui Dumnezeu să se unească trupul si sufletul, astfel incat trupul sa îndeplineasca anumite funcții ale vieții spirituale. Sfinții Părinți ne învață despre o legătura surprinzător de corecta cu corpul uman.

Aceasta atitudine corectă a unității trup și spirit poate fi educata ca parte a școlilor de duminică, deosebit de importante în vremea noastra.

Evenimentele sportive sunt o forță unificatoare puternică între copii și familii. Copiii petrec astazi, in general, o imensa parte din timp, cu jocurile electronice, și nu pe terenul de joaca”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.