publicat în: Arhivă

Un om de afaceri greco-rus ii propune Turciei un pact: ridic o moschee, in schimbul Hagia Sofia

Omul de afaceri greco-rus Ivan Savvidis a făcut o ofertă generoasă poporului turc. Președintele Federatiei Autonome Naționale-Culturale a Grecilor din Rusia a declarat, astfel, că va finanța construirea unei moschei în Trabzon, in schimb cerand ca Biserica istorica Sfanta Sofia (Hagia Sophia) din oraș sa fie returnata Patriarhiei grec-ortodoxe.

Într-un interviu acordat postului de radio de stat grecesc ET-3, Savvidis a spus că este “gata sa construiasca o noua moschee în Trabzon și sa o predea municipalitatii orașului, în schimbul revenirii Bisericii Hagia Sophia din Trabzon la statutul anterior, de biserica”.

Hagia Sophia este situata în orașul Trabzon, în partea de nord-est a Turciei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aceasta datează din secolul al XIII-lea, pe când Trabzon era capitala Imperiului din Trapezunt. Aceasta a fost inițial construita pentru a funcționa ca biserica grec-ortodoxa, în secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, după ce orașul a fost cucerit de Imperiul Otoman, în 1461, ea a fost transformata în moschee. În 1964, Hagia Sofia a fost restaurata și repartizata Ministerului Culturii și Turismului, pentru a fi redeschisa ca… muzeu.

Savvidis a călătorit recent in Trabzon, pentru a vizita Manastirea Sumela, la Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Savvidis, actionarul majoritar al echipei de fotbal PAOK din Grecia, a participat la Sfânta Liturghie oficiata de Patriarhul Bartolomeu in aceasta manastire (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), fundatia acestuia sprijinind financiar transmisiunea in direct (live) a Sfintei Liturghii.