Slujba oficiata pe locul bisericii ortodoxe distruse, in Kirov, in memoria celor ucisi

In aceste zile, in memoria distrugerii Bisericii ortodoxe Sfantul Ioan de Kronstadt, Mitropolitul Mitrofan de Gorlovka a oficiat, in Kirov, Slujba Sfintei Liturghii si Slujba Parastasului pentru victimele tragediei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Acestuia i s-au alaturat clerici din Horlivka si din alte protopopiate. Slujba a fost oficiata afara, pe locul bisericii distruse.

Mai multi rezidenti s-au rugat pentru enoriașii ucisi.

După slujba, Mitropolitul Mitrofan a marturisit:

“Îmi amintesc cum, acum un an, în timpul unei slujbe de seara, un preot a venit la mine și mi-a zis: Doamne, am avut o problemă: lacasul din Kirov a fost distrus, și au murit oameni. Pe 27 August, în ajunul Adormirii Maicii Domnului (C.Iul.) a trebuit sa vin aici. Și, în timpul slujbei, ne-am cutremurat, deoarece undeva foarte aproape au cazut rachete. Apoi ne-am rugat ca Domnul să ne dea puterea sa reconstruim, sa nu ne pierdem inima, și sa ne dea răbdare pentru a depăși toate încercările și necazurile venite asupra noastra.

Din pacate, acesta nu este singurul lacas pierdut in acest an. În luna august a anului trecut, în Gorlovka, a ars complet lacasul Bunei Vestiri, dar, slava Domnului, nu era nimeni in lacas, asa incat nimeni nu a murit. Din cele 22 de lacasuri ortodoxe din Gorlovka, mai avem acum doar doua care nu au fost afectate de lupte.

Insa eu cred că, așa cum am construit o biserică temporară, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom construi si noile lacasuri. Astăzi, ne-am adunat aici, să ne rugam pentru toti enoriașii care au murit aici în timpul slujbei, și sa marturisim ca noi, ca crestini ortodocsi, nu procedam precum păgânii: astăzi nu predicam blestemul și ura, și nu vorbim despre neintelegeri. Astăzi vorbim despre dragoste, pace și iertare. Prin asta, creștinii adevărați diferă de păgâni și de cei care se numesc creștini, dar care trăiesc ca păgânii și ateii.

Nimic nu poate fi construit pe ură și dușmănie. Nu poți avea niciun viitor, daca la baza viitorului pui otrava mândriei și a încrederii în sine.

Exact acum un an, în urma unei lovituri directe asupra bisericii, în timpul unei slujbe de priveghere de noapte (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), duminică, trei credincioși au fost uciși, iar biserica a fost complet distrusa. Cantau Doxologia Mare, când un obuz a lovit acoperișul, în centrul clădirii, și a facut sa se prabuseasca plafonul, peste oamenii aflati in rugaciune.

Enoriasii Olga Radcenko, Zinaida Meluga, Viktor Chernyshev au murit pe loc. Preotul protopop Serghei Piven, sotia sa Liudmila și alti patru credincioși au avut diferite leziuni.

Închinarea in Parohia Sfantul Ioan de Kronstadt nu s-a oprit, nici chiar după distrugerea lacasului. Închinătorii lui s-au adunat în curtea bisericii. Pe altarul bisericii ruinate, ei au savarsit Liturghia, în aer liber. În vreme rea, au slujit intr-o bucatarie de vara.

Acum, duminica, în biserică sunt mai mult de 100 de oameni. Închinarea în lacasul din Kirov a fost posibila zi de zi.

Luptele au continuat în oraș, pentru aproximativ șase luni. Acum, la ceva timp după încetarea luptelor pentru Debalcevo, cetatea este liniștită. Mulți au revenit in Kirov, unde treptat au restaurat case, școli. În lacasul Sfantului Ioan de Kronstadt, pentru prima dată după război, au fost prezenti si copiii.

Acum, in lacasul din Kirov, oamenii aduc alimente, haine și medicamente pentru locuitorii afectați. Zilnic, in cadrul misiunii ‘Mila si Iertare’, Biserica Ioan de Kronstadt ofera mese gratuite pentru aproximativ cincizeci de persoane”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.