Data comuna pentru Pasti: Ecumenismul devine periculos…

Mitropolitul Serafim de Pireu a criticat din nou, dur, inițiativele ecumenice ale liderului Bisericii Romano-Catolice. Declarația sa pe această temă a fost publicata de portalul grecesc Romfea. Mai jos, va prezentam catvea dintre randurile acestei pozitii, in traducere din limba greaca:

“Alunecarea în ecumenism devine tot mai periculoasa. Acum, există încercări de a abroga Sfintele Canoane. Ereticii sugerează variante de distrugere a noastra!

O nouă “bombă” a fost declansata recent de ereticul Vaticanului, Papa Francisc, care a sugerat să se stabilească o dată comună pentru sărbătorirea Paștelui, pentru toți creștinii ortodocși și eretici.

Acest paralitic spiritual din anticul si nobilul Scaun a Patriarhului Occidentului sugerează “să se arunce la coșul de gunoi” decretul sfânt al Primulului Sinod Ecumenic (anul 325), care a stabilit fără echivoc metoda de calcul a datei Paștilor, Sărbătoarea Sărbătorilor”.

Conform informațiilor pe care le avem, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a acordat un interviu jurnalistului Andrea Tornielli (ziarul italian La Stampa), în care, printre altele, facea observatii la adresa enciclicei Papei Francisc I pe teme ecologice.

Dar, întrebarea finală a jurnalistului, despre unificarea datelor de celebrare a Paștelui a fost o adevarata revelatie: “Papa Francisc a propus, de asemenea, să se adopte o data comună concretă pentru Paște. Sunteți de acord cu asta?”.

Și, primul Ierarh al Constantinopolului a răspuns: “Deja de mai mult de o jumătate de secol, Biserica Ortodoxa a discutat posibilitatea unei date comune a Paștelui, Sărbătoarea Sărbătorilor. Dar, în realitate, ca parte a pregătirilor pentru organizarea Sinodului tuturor ortodocsilor, programat pentru anul viitor la Istanbul, au fost examinate diferite variante ale aspectelor științifice și liturgice. Cu toate acestea, în ultimii ani, și mai ales după căderea “cortinei de fier”, anumite forțe din unele Biserici locale ortodoxe naționale, din păcate, se opun acestei idei de reforma. Dincolo de orice îndoială, acest acord de unificare a datei de celebrare a Paștelui ar fi importanta mai ales pentru creștinii care trăiesc în America, Europa de Vest și Oceania. Dar, nu contează dacă încurajez personal această idee sau daca nu sunt de acord cu ea, această propunere trebuie să fie acceptata de toate Bisericile Ortodoxe autocefale, fiindca nu putem pune în pericol unitatea lumii ortodoxe”.

Declarațiile Patriarhul Bartolomeu sunt clare și simple.

În această reformă, el vede un castig pentru “creștinii care trăiesc în America, Europa de Vest și Oceania”. Firește că nu s-a gandit sa atraga atenția Papei, catre necesitatea de a reveni la regulile inspirate de Dumnezeu prin Sinodul I Ecumenic, de care șefii anteriori ai Scaunului Roman au ascultat timp de mai multe secole.

Dar, în schimb, el este preocupat de “rezistenta” demonstrata de unele Biserici “naționale”, care insistă în respectarea regulilor Sinodului I Ecumenic!

Sanctitatea Sa Bartolomeu a fost, de asemenea, foarte franc în ceea ce privește “posibilitatea unui de acord privind data celebrarii comune a Paștelui… ca parte a pregătirilor pentru Marele si Sfantul Sinod Pan-Ortodox din Constantinopol”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.