NATO isi cere scuze, in sfarsit, pentru bombardarea Iugoslaviei…

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă profund pierderea de vieți omenesti din timpul campaniei de bombardare NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia, pe care a descris-o ca fiind “o tragedie”, a informat presa sârbă.

Vorbind în Budva, Muntenegru, după întâlnirea cu Primul-Ministru muntenegrean, Milo Djukanovic, Stoltenberg a declarat că el le transmite condoleanțe tuturor familiilor și tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi, raporteaza ziarul sârbesc Blic.

NATO “a făcut tot ce s-a putut pentru” a preveni pierderea de vieți nevinovate, a declarat Stoltenberg, adaugand, conform Sputnik:

“Din păcate, concret, nu am putut evita suferința civililor. Eu sincer regret asta. Scopul operațiunii a fost cu siguranță stabilirea pacii”.

Loviturile aeriene ale NATO împotriva Republicii Federale Iugoslavia, formata la acea data din Serbia si Muntenegru, au durat 78 de zile și s-au încheiat pe 10 iunie 1999.

Conform unor estimări diferite, între 1200 și 2500 de oameni au fost uciși în aceste atacuri. Aproape 13.000 au fost răniți. Prejudiciul material a fost estimat intre 30 miliarde dolari si 100 miliarde dolari, mai informeaza Sputnik, intr-un raport de ultima ora, intitulat: “Niciodata nu e prea tarziu? NATO isi cere scuze pentru bombardarea Iugoslaviei”.

A fost pentru prima data cand NATO a folosit forța militară fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU și împotriva unui stat suveran care nu prezenta niciun pericol real pentru vreun membru al alianței.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.