NATO isi cere scuze, in sfarsit, pentru bombardarea Iugoslaviei…

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă profund pierderea de vieți omenesti din timpul campaniei de bombardare NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia, pe care a descris-o ca fiind “o tragedie”, a informat presa sârbă.

Vorbind în Budva, Muntenegru, după întâlnirea cu Primul-Ministru muntenegrean, Milo Djukanovic, Stoltenberg a declarat că el le transmite condoleanțe tuturor familiilor și tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi, raporteaza ziarul sârbesc Blic.

NATO “a făcut tot ce s-a putut pentru” a preveni pierderea de vieți nevinovate, a declarat Stoltenberg, adaugand, conform Sputnik:

“Din păcate, concret, nu am putut evita suferința civililor. Eu sincer regret asta. Scopul operațiunii a fost cu siguranță stabilirea pacii”.

Loviturile aeriene ale NATO împotriva Republicii Federale Iugoslavia, formata la acea data din Serbia si Muntenegru, au durat 78 de zile și s-au încheiat pe 10 iunie 1999.

Conform unor estimări diferite, între 1200 și 2500 de oameni au fost uciși în aceste atacuri. Aproape 13.000 au fost răniți. Prejudiciul material a fost estimat intre 30 miliarde dolari si 100 miliarde dolari, mai informeaza Sputnik, intr-un raport de ultima ora, intitulat: “Niciodata nu e prea tarziu? NATO isi cere scuze pentru bombardarea Iugoslaviei”.

A fost pentru prima data cand NATO a folosit forța militară fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU și împotriva unui stat suveran care nu prezenta niciun pericol real pentru vreun membru al alianței.