Comunicat: Biserica Ortodoxa Rusa isi intrerupe contactele oficiale cu Biserica Scotiei si cu Biserica Protestanta din Franta

Va prezentam mai jos traducerea comunicatului emis in ultimele ore de Serviciul de Comunicare (DECR) al Bisericii Ortodoxe Ruse, privind decizia Bisericii Scoției – privind o posibilă hirotonie a homosexualilor aflati intr-un parteneriat civil – și a Bisericii Protestante Unite din Franța – privind o posibilă binecuvântare a așa numitelor uniuni intre persoane de acelasi sex:

“Astăzi avem noi diviziuni în lumea creștină”

La 16 mai 2015, Adunarea Generală a Bisericii Scoției a permis preotilor si diaconilor sa faca parte dintr-un parteneriat civil homosexual, iar pe 21 mai a votat pentru continuarea studierii acestei probleme, vizand o extindere a deciziei adoptate (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Pe 17 mai, Sinodul Bisericii Protestante Unite din Franța a permis posibilitatea binecuvântarii așa numitelor uniuni intre persoane de acelasi sex (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Aceste decizii ale Bisericilor Protestante din Scoția și Franța au dezamăgit profund Biserica Ortodoxa Rusa, acestea fiind incompatibile cu normele moralei creștine.

Remarcam cu durere profunda că astăzi avem noi diviziuni în lumea creștină, nu numai pe probleme teologice, dar, de asemenea, cu privire la aspectele morale.

Biserica Ortodoxă Rusă isi mentine poziția fermă, bazata pe Sfanta Scriptura, și a declarat în mod repetat că inovațiile menționate sunt inadmisibile pentru moralitate și, astfel, trebuie să-și reconsidere relațiile cu Bisericile și asociațiile care calcă în picioare principiile moralei creștine tradiționale.

În 2003, Biserica Ortodoxă Rusă a suspendat contactele cu Biserica Episcopală din SUA, deoarece această Biserică a hirotonit un homosexual recunoscut, ca episcop. Din motive similare, s-a ajuns la ruperea relațiilor cu Biserica Suediei, în 2005, atunci când aceasta a decis să binecuvânteze uniunile homosexuale.

În ultimii ani, ne-am păstrat atentia asupra acestor dezbateri din Bisericile din Scoția și Franța. În 2013, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, a trimis o scrisoare conducerii Adunării Generale a Bisericii Scoției, în care și-a exprimat nelinistea și dezamăgirea privind posibilitatea hirotonirii homosexualilor și si-a exprimat speranța că examinarea acestei probleme în viitor se va baza pe tradiția apostolică. In mod regretabil, aceste speranțe nu au fost justificate, iar cuvintele de avertizare nu au fost ascultate.

Ghidat de rezoluțiile Consiliului Episcopilor din 2008 – in care se spune că “viitorul relațiilor cu comunitatile protestante depinde de fidelitatea lor fata de normele Evangheliei și moralitatea apostolica pastrate de creștini de-a lungul a multe secole” – și a Consiliului Episcopilor din 2013 – in care se spune că “un dialog cu confesiunile care sfidează în mod deschis normele morale biblice este imposibil”, Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii nu vede perspective în menținerea contactelor oficiale cu Biserica Scoției și cu Marea Biserică Protestantă din Franța.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.