Grecia risca sa fie exclusa din zona euro. Doar cateva zile, pana la un dezastru economic

Alexis Tsipras riscă să conducă Grecia spre dezastru, iar ceasul ticăie deja, a declarat un raport recent al Wall Street Journal.

Comentatorul Simon Nixon a declarat că, din momentul în care Alexis Tsipras a forțat alegerile anticipate și de cand – de 6 saptamani – a devenit Prim-Ministru, economia Greciei a scăzut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Acum, liderul grec mai are la dispozitie doar câteva zile, pentru a preveni dezastrul economic.

Veniturile fiscale au scăzut cu mai mult de 1 milion de euro în aceste săptămâni și depozitele bancare au cunoscut o scadere cu 20 de miliarde de euro. Grecia poate rămâne fără fonduri în orice zi, acum. Intrucat Atena nu le permite oficialilor din zona euro sa inspecteze registrele sale, nimeni nu știe exact când se va intampla asta – admite si Greek Reporter.

Discuții tehnice cu creditorii Greciei au stagnat si ele, incepand din 20 februarie.

Reformele propuse de Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, au fost, până în prezent, respinse in cea mai mare parte. Lipsa de idei arată un guvern care vrea să se împrumute mai mult, dar necondiționat – afirma un raport Greek Reporter.

Potrivit raportului din Wall Street Journal, Tsipras încearcă să forțeze zona euro să-i împrumute bani, bazandu-se pe politică. Dar, “chiar dacă politicienii ar fi fost dispuși la alte oferte, alte agenții au puțin spațiu de manevră”.

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu poate împrumuta Grecia cu mai mulți bani, fiindca a imprumutat deja mult Grecia.

Nici riscul excluderii Greciei din zona euro nu poate fi trecut cu vederea. Nimeni nu poate prezice natura reacției politice a Europei, care va rezulta dintr-o posibilă implozie a economiei grecești. Nimeni nu vrea să se confrunte cu o criză umanitară în plină floare în interiorul Uniunii Europene, mai sustine autorul articolului.

“O ieșire a Greciei ar reprezenta provocări imense. Cei mai multi factori de decizie din zona euro se agata de speranța că Atena va respecta, în cele din urmă, normele zonei euro și va rămâne în uniunea monetară”, a spus scriitorul.

Nixon a concluzionat că, pentru ca Grecia să rămână în zona euro, fie Primul-Ministru grec va trebui să renunte la multe dintre promisiunile sale electorale, fie Grecia trebuie să-l respingă pe Tsipras. În momentul de față, “niciuna dintre aceste variante nu pare probabila”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.