publicat în: Arhivă

STIRI – Bisericile Rusa si Sarba: Ne gandeam ca o astfel de salbaticie apartine trecutului!

Persoane necunoscute au profanat 76 de morminte aflate pe o parcela ruso-sarba a Cimitirului Rookwood din Sydney.

Una sau mai multe persoane necunoscute au profanat, în noaptea de 9 spre 10 decembrie 2014, 76 de morminte rusesti și sârbesti din Cimitirul Rookwood din Sydney, Australia.

Episcopia de Australia a Bisericii Ortodoxe Sârbe a emis, cu această ocazie, o declarație, in care se arata:

“Suntem șocați și îndurerați de acest act de vandalism și de profanare de morminte. Mormintele și cimitirele au fost întotdeauna, în toate culturile și societățile cultivate, considerate locuri sfinte și, ca atare, au fost respectate și chiar crutate de armate, în război. Ne gândeam că o astfel de sălbăticie aparține trecutului și câtorva societăți și culturi diferite. Nu puteam crede că, in secolul XXI, într-o societate multiculturală perfect armonioasă, cum este societatea noastră australiana, cineva ar putea abuza de libertate și ar distruge bazele culturii civilizației noastre creștine”.

Astazi, cu binecuvântarea Mitropolitului Ilarion [Primat al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Tarii] și a Episcopului Irineu [a Episcopiei Bisericii Ortodoxe Sârbe din Australia], preoții sârbi și ruși vor oficia in comun o Slujba a Parastasului, în Capela Ruseasca a cimitirului în cauză, iar la sfârșitul slujbei, toate mormintele profanate vor fi sfințite, prin tămâiere si stropire cu vin.

“Avem încredere deplină în autoritățile și organele de stat competente”, mai arata declaratia, referindu-se la descoperirea faptasilor si aducerea lor in fata justitiei. “Ne așteptăm, de asemenea, ca toate monumentele distruse și profanate sa fie reparate cât mai curând posibil, si nu pe cheltuiala familiilor”.