publicat în: Arhivă

Drumul spre Emaus: un nou scandal in media, despre un drum greu de recunoscut

Un scandal legat de drumul roman spre Emaus a fost detaliat in ultima editie a publicatiei Haaretz, de către Nir Hasson.

Această comoară istorică, aflata la marginea Ierusalimului, nu este ignorata doar de către autorități, ci ea este invadata de gunoaiele dintr-un cimitir și de reziduurile unei retele de canalizare. Oriunde ai localiza Emmaus-ul, din Luca 24, fie la Moza, fie in Latrun, acesta a fost traseul vechi pe care Mantuitorul Iisus și cei doi ucenici ai sai au calatorit.

12. Şi Petru, sculându-se, a alergat la mormânt şi, plecându-se, a văzut giulgiurile singure zăcând. Şi a plecat, mirându-se în sine de ceea ce se întâmplase.

13. Şi iată, doi dintre ei mergeau în aceeaşi zi la un sat care era departe de Ierusalim, ca la şaizeci de stadii, al cărui nume era Emaus.

14. Şi aceia vorbeau între ei despre toate întâmplările acestea.

15. Şi pe când vorbeau şi se întrebau între ei. şi Iisus Însuşi, apropiindu-Se, mergea împreună cu ei.

16. Dar ochii lor erau ţinuţi ca să nu-L cunoască. (Luca 24)

Drumul, aproximativ de doi kilometri lungime (Roman Ascent), porneste de la complexul cunoscut sub numele de Casa Rosie, în partea de jos, și se încheie în afara zonei industriale Givat Shaul.

Acesta conducea, odată, din Emaus (zona Latrun), prin Abu Ghosh, in Orașul Vechi. Până în urmă cu câteva decenii, el putea fi încă văzut ca un traseu popular pentru drumeții.

Astăzi, el nu mai este atât de ușor de urmat. Traseul începe de la un bazin vechi, aparent utilizat până în timpurile otomane. Drumul nu mai este pavat, iar dupa câteva zeci de metri, drumul devine blocat de buruieni și de copacii care au căzut în timpul viscolului din iarna trecută.

Pentru a continua, trebuie sa urci pe o conducta de canalizare, larga, instalata de-a lungul drumului, uneori chiar peste drumul antic. Mai poti, inca, zari cateva borduri și unele pietre de pavaj, pe sub murdărie.