Amenintarea pe care o reprezinta Statul Islamic: comentarii pe marginea rezolutiei APCE

In aceste zile, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Europei, Egumenul Filip Riabik, a comentat cu privire la rezoluția adoptată in 2 octombrie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), privind “Amenințările la adresa umanității, pe care le reprezinta grupul terorist cunoscut sub numele de Statul Islamic: violența împotriva creștinilor și altor grupuri religioase și etnice”.

În legătură cu adoptarea acestui document, purtatorul de cuvant al Bisericii a spus: “Mai intai, trebuie să caracterizam pozitiv faptul că titlul rezoluției menționeaza, în primul rând, violența împotriva creștinilor, care se inregistreaza, acum, in Orientul Mijlociu. Din păcate, in Consiliul Europei, există o tendință de a ascunde suferința și încălcarea drepturilor creștinilor, dupa afirmații generale care fac referire la protejarea libertatii religioase, în general. Am avut șansa sa particip la unele dintre discuțiile din cadrul Consiliului Europei, pe marginea acestui subiect. Când venea vorba despre un document al Consiliului Europei, in care sa fie recunoscuta violența flagranta împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu, existau mereu oameni care sa se opuna acestei specificații și sa propuna situația generală a escaladarii violenței împotriva persoanelor de diferite credințe. În opinia mea, aceste abordări reduc autoritatea organizațiilor internaționale și ascund realitatea”.

Parlamentarii au remarcat că situația comunităților creștine din Orientul Mijlociu nu mai este doar una tulburătoare, ci a trecut in categoria “disperată”. Mai mult decât atât, rezoluția a tras semnalul de alarmă asupra catastrofei umanitare din regiune. Textul face referire la numarul refugiaților. În mod special, doar Turcia are aproximativ 1,5 milioane de persoane. Astăzi, este nevoie de asistență umanitară de urgență pentru refugiații din Siria, Irak, Iordania, Liban și Turcia, dupa cum s-a menționat în rezoluția parlamentară.

Egumenul Filip a caracterizat documentul adoptat la Strasbourg, în contextul relațiilor inter-religioase: “Având în vedere experiența veche de secole, a bunelor relații intre creștini și musulmani, în Orientul Mijlociu și alte regiuni ale lumii, autorii rezoluției au adoptat, în mod rațional, o linie de demarcatie între fundamentaliști și susținătorii Islamului pasnic, care sufera mult din cauza teroriștilor ce se ascund în spatele credinței islamice”. “APCE le cere musulmanilor sa ia parte activ la campania internațională ‘Nu în numele meu!’, care distanțează Islamul de religia violenta și plina de ură a militanților așa-numitului Stat Islamic”.

Explicând rolul Consiliului Europei în cadrul situației dificile din Orientul Mijlociu, Egumenul Filip a zis: “Consiliul Europei, ca organizație internațională, este limitat in ce priveste impactul acestuia asupra situației din Orientul Mijlociu, această regiune a lumii aflandu-se în afara competențelor sale. În același timp, unul dintre membrii Consiliului Europei – Turcia – se învecinează direct cu statele implicate în conflict, iar statele membre ale Consiliului Europei au propriul lor arsenal de instrumente pentru a influența situația”.

În prezent, rezoluția APCE invită comunitatea internațională și statele membre să contribuie la combaterea terorismului și a violenței. Adunarea solicită mobilizarea maximă a lumii, în lupta împotriva grupului terorist al “Statului Islamic”. În același timp, ii condamnă pe cei 3000 de imigranți din țările europene, care luptă de partea organizației, și propune blocarea canalelor de recrutare a europenilor.

Rezoluția si recomandările privind violența împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu au fost adoptate la sesiunea de toamnă a APCE, care a avut loc la Strasbourg, in perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.