publicat în: Arhivă

40 de zile de la trecerea la cele vesnice a Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei

Ieri, 13 ianuarie 2009, în toate bisericile aparţinând Patriarhiei Moscovei din cuprinsul Rusiei şi din străinătate a fost săvârşită slujba parastasului la împlinirea celor 40 de zile de la mutarea la Domnul a Preafericitului Părinte Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei.

În catedrala cu hramul „Botezul Domnului” din Elohovo, o suburbie a Moscovei, unde a fost înmormântat fostul patriarh, a fost săvârşită Sfânta Liturghie urmată de slujba parastasului, avându-l ca protos pe Înaltpreasfinţitul Părinte Chiril, Locţiitor al Tronului Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Ruse şi Mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad.

Menţionăm faptul că la slujba parastasului au participat inclusiv preşedintele Rusiei, dl. Dimitri Medvedev, ca şi dl. Vladimir Putin, primul-ministru al Rusiei, care au fost întâmpinaţi la intrarea în catedrală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Chiril. Vizibil emoţionaţi de personalitatea fostului patriarh al Moscovei, cei doi demnitari au depus câte un buchet de flori albe pe mormântul acestuia, prilej cu care au avut câteva momente de reculegere.

Pe data de 27-28 ianuarie, odată cu convocarea întregii ierarhii a Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhia Moscovei îşi va alege succesorul patriarhului Alexei al II-lea.