publicat în: Arhivă

STIRI Irak – SUA | Solidaritatea Copta cere ONU actiuni imediate in genocidul din Irak

Organizatia “Solidaritatea Coptă” s-a declarat profund îngrijorata pentru viitorul minorităților religioase indigene din Orientul Mijlociu, unde Statul Islamic continuă să curețe toate minoritățile religioase din zonele aflate sub controlul său. Lumea a întâmpinat o astfel de calamitate istorica, printr-o tăcere asurzitoare, astfel incat “Solidaritatea Copta” solicită acțiuni imediate și concrete.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat recent trei reuniuni in Gaza, dar nu a reușit să convoace o ședință de urgență pentru abordarea problemei epurarii minorităților etnice și religioase din Irak. Al-Azhar, cea mai mare instituție a Islamului Suunit, nu a fost încă in vreun fel condamnata pentru acțiunile josnice. Tăcerea vizibila a “Organizației de Cooperare Islamică”, care include 55 de țări musulmane, seamana a fi un “Da”. Bisericile creștine din întregul Occident abia au recunoscut si ele suferința co-religiosilor lor.

Creștinii din Mosul, Irak, au fost obligati sâmbăta trecută să se convertească la Islam, sau sa devina “dhimmis” (suportand plata unui impozit islamic și statutul de cetățean de clasa a treia), ori sa moara (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Amintind de actiunile naziste din Holocaustul evreilor, Statul Islamic a marcat casele creștinilor cu litera “n”, pentru Nasrani, un termen islamic pentru “creștin”. Curățirea Mosulului, care a fost casa a peste 100.000 de creștini cu un deceniu în urmă, este aproape completa. Familiilor creștine li s-a “permis” să fugă din oraș, dar bunurile lor au fost luate de către islamiști, ca “prada de război” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În ultima lună, în Irak, cel puțin 1.500 de civili au fost uciși de către Statul Islamic. Patriarhul Bisericii Catolice Siriene, Joseph III Younan, a raportat că sediul Arhiepiscopiei siriene catolice din Mosul și o biserică veche de șaptesprezece secole au fost arse din temelii. În plus, călugărițele creștine, copiii și alte persoane au fost vizate de răpiri, torturari si ucideri. Această curățare nu a fost rezervata doar creștinilor: musulmanii șiiți și minoritatea yazidis, de asemenea, au fost vizate.

ONU și organismele sale afiliate, cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, sunt din punct de vedere politic și legal obligate sa opreasca astfel de crime împotriva umanității. Acțiuni imediate sunt necesare, pentru a garanta viata persoanelor nevinovate, a le proteja bunurile și a le oferi un loc sigur, protejat de forțele de menținere a păcii. “Solidaritatea Coptă” consideră că ONU-SC trebuie să ii atace (în conformitate cu Capitolul VII, daca este necesar), pe liderii “Statului islamic” și pe toți colaboratorii din Irak, in Curtea Penală Internațională, pentru crime împotriva umanității.

Guvernul SUA ar trebui să coordoneze, de urgență, cu alte guverne-cheie, actiuni în scopul ajungerii la un consens ONU-CS, pentru a face din această situație o prioritate pentru ONU.

Pentru a-si face auzita vocea, creștinii din Orientul Mijlociu intenționează să organizeze un miting, pe data de 26 iulie, în Washington, DC, la prânz, în fața Casei Albe. Mitinguri simultane sunt planificate în Beirut și în alte capitale din Orientul Mijlociu – se arata in comunicatul “Solidaritatii Copte”.