Califat Islamic si in Yemen

Arwa Abdo Othman, o activista yemenita pentru drepturile omului, a raspuns unui interviu al agentiei Ansa, ieri, vizavi de situația din țara sa, la trei ani după o revoltă împotriva Președintelui Ali Abdallah Saleh (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Idealurile revoluției s-au schimbat, din păcate, cu ale altora: ale terorismului, triburilor, seicilor și tuturor grupărilor armate și milițiilor, care au ieșit în stradă în numele revoluției”, a spus ea.

“Am participat la proteste, chiar înainte de 2011”, a spus ea, “atunci când tinerii au ieșit în stradă pentru a cere și revendica drepturile lor la viață, la schimbare, la un stat civil și la cetățenie, fără nicio discriminare, la drepturile omului: un vis, care încă persista”.

Cu toate acestea, a continuat ea, “grupurile fundamentaliste au intrat pe scenă și – chiar în fața mea – Abdul Majeed al-Zindani (considerat un terorist de către SUA – foto) din partidul fundamentalist “Reforma”, a venit cu milițiile sale armate”. El a vorbit în fața a mii de protestatari, a mai spus aceasta, “spunându-le ca nu este vorba despre un stat, ci ca există un Califat Islamic, și că orice schimbare trebuie să vină de la Sharia”.

Acest lucru a însemnat, practic, islamizarea revoluției și schimbarea ei. Acest om – care se afla pe lista celor mai căutați teroriști din lume – este astazi în Yemen și ține conferințe.

Ultimii trei ani au fost o perioadă foarte dificilă în Yemen. După înlăturarea fostului Președinte, Ali Abdallah Saleh, în 2011, luni de proteste și de ciocniri au avut loc între diferitele facțiuni ale forțelor armate și milițiile tribale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

O criză de lungă durată a condus la slăbirea puterii centrale și la consolidarea, nu doar a milițiilor cu legaturi Al-Qaeda, ci, de asemenea, a separatiștilor din sud și a rebelilor șiiți Zaidi din nord.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.