Pelerinajul evreiesc la Sinagoga Ghriba, de pe insula Djerba, este reluat

După o suspendare de un an, din timpul revoltei tunisiene din 2011, pelerinajul tradițional evreiesc la Sinagoga Ghriba, de pe insula Djerba, va avea din nou loc in acest an.

Mai multe polemici s-au iscat deja, acordarea vizelor pentru cetățenii israelieni echivaland cu normalizarea relațiilor dintre Tunisia și Statul Israel.

Organizat in fiecare an, in cea de-a 33-a zi a Paștelui evreiesc, ritualul este cel mai important pentru comunitatea evreiasca tunisiana care – deși foarte mica la număr – este bine integrata în societate.

O legenda spune ca Sinagoga Ghriba datează inca de când Templul lui Solomon a fost distrus în Ierusalim, evreii fugind din Palestina si refugiindu-se în Djerba, în anul 586 înainte de Hirstos.

Maine, 16 mai, peste 2.000 de pelerini evrei sunt așteptati sa viziteze sinagoga. În ultimii trei ani, au existat temeri că extremiștii Salafi pot efectua atacuri asupra participantilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.