Siria: Un fost luptator ISIS sustine ca preotul iezuit rapit Paolo Dall’Oglio a fost ucis

Cel mai recent raport – dintr-un lung șir de rapoarte, legat de soarta preotului italian iezuit Paolo Dall’Oglio – conform caruia aceasta ar fi fost ucis în Siria, a atras atenția din nou asupra acestui caz. Preotul a dispărut în urmă cu zece luni, în regiunea de nord a Siriei, Raqqa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Vestea ca Dall’Oglio (foto) ar fi fost ucis de luptătorii Al-Qaeda, a fost raportata ieri, dar ea nu a fost confirmată, conform unui raport de ultima ora al agentiei Ansa.

Activiștii locali spun, în schimb, ca preotul este în viață și ținut prizonier.

Biroul procurorului Romei încearcă să verifice veridicitatea sursei. Un om care pretinde ca ar fi fost luptător al Statului Islamic Irak și Levant (ISIS), Abu Muhammad Al-Suri (“Sirul”), susține că părintele Paolo ar fi fost împușcat și ucis la doar doua ore dupa ce a fost luat prizonier, pe 29 iulie 2013, conform Ligii Siriene pentru Drepturile Omului, un grup de lucru în afara țării, care de ani de zile a monitorizat încălcările de legi din țară, printr-o rețea de activiști pe teren.

Conform lui Al-Suri, preotul a fost capturat de către ISIS, după ce a insistat în mod repetat sa se intalneasca cu liderii locali Al-Qaeda. Pe 29 iulie, la doar două ore după capturarea sa, doi frați arabi care luptau in grup – Kassam și Khaled Jazrwai – l-au împușcat de 14 ori, ucigandu-l cu un pistol de 9 mm.

La câteva ore după ce povestea a ieșit la lumina, site-ul de știri Tahrir Suri adăuga detalii suplimentare, inclusiv insistența preotului privind intalnirea cu liderii ISIS (care a fost confirmată de mai multe surse), decizia extremiștilor de a-l lua prizonier, umilințele verbale la care a fost supus preotul si reacția acestuia, care a declanșat furia unora dintre luptători și a dus la uciderea sa.

Activiștii anti-regim din orașul sirian, au fost citati pe alte site-uri de știri, spunand că “niciun raport nu este adevarat. Parintele Paolo este încă în viață și este încă prizonier în mâinile ISIS”. Sursele citează anumite locații, închisori ISIS și lideri Al-Qaeda, dar niciuna dintre informații nu poate fi verificata.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.