Sfântul Zaharia, Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Zaharia, Patriarhul Ierusalimului, a trăit în perioada de sfârşit al secolului VI şi de început a secolului al VII-lea. El a devenit Patriarh al Ierusalimului, în 609. În anul 614, împăratul persan Cosroe a năvălit asupra Ierusalimului, l-a jefuit şi i-a luat pe mulţi dintre creştini în captivitate, inclusiv pe Sfântul Zaharia.

Cosroe a capturat şi Sfânta Cruce pe Care a fost Răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, Cea Dătătoare de Viaţă. În timpul invaziei, au pierit până la 90 000 de creştini. Ulterior, Cosroe a fost obligat să facă pace cu împăratul bizantin Heraclie (610-641). Sfânta Cruce a Domnului a fost înapoiată Ierusalimului. De asemenea, captivii creştini care rămaseseră în viaţă au fost şi ei eliberaţi, printre care şi Patriarhul Zaharia, care s-a mutat la Domnul cu pace în anul 633.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.