Necropola din Via Triumphalis, redeschisa publicului

Necropola din Via Triumphalis este deschisa publicului in acest an, în urma lucrărilor de excavare care au durat doi ani și care au făcut posibilă unirea cele două sectoare ale cimitirului, separate anterior.

Necropola, care se extinde din partea de nord-est a Dealului Vaticanului, acoperă o suprafață de 1.000 de metri patrati, incluzand morminte, mozaicuri, stucaturi și fresce, care datează din primul secol înainte de Hristos si pana in secolul al patrulea al erei noastre.

Lucrările de excavare au fost efectuate de Departamentul de Antichități Grecești și Romane din Muzeele Vaticanului.

În timpul lucrărilor, zona centrală a Necropolei a fost investigata și o cale veche a fost excavata, unind cele două sectoare despartite in prealabil, și scotand la lumină o zonă destinată crematiei (ustrino), care rareori a fost conservata într-un astfel de complex. Aceasta este caracterizata prin două straturi suprapuse de lut și pământ, langa cuptor, cu fragmente de cărbune și conuri arse de pin, folosite pentru a aprinde rugul.

Mormintele aparțin, in cea mai mare parte a lor, oamenilor liberi sau oamenilor de rând. Necropola are o natura multi-etnica, în aceasta gasindu-se si oameni de origine asiatică și palestiniană, conform inscripțiilor de pe pietrele funerare.

Vizitatorii pot admira mausolee mici, sarcofage, statui și basoreliefuri. Directorul Muzeelor ​​Vaticanului, profesorul Antonio Paolucci, a explicat că “scopul este acela de a crea un laborator de excavare, deschis publicului, unde oamenii sa poata vizualiza zona și lucrările în timp ce acestea se desfășoară”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.