Amfilohije, de bine despre Gavrilo Princip: bombele din 1999 au fost trimise din aceleasi locuri-

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru si Litoral, al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a declarat in urma cu o zi ca Gavrilo Princip a fost un luptător pentru libertate și că cei care încearcă să revizuiască acum cauzele Primului Război Mondial au fost cei care au atacat mai întâi Serbia și Muntenegru.

Amfilohije a declarat că nu a fost surprins de încercările de rescriere a istoriei și de prezentare a lui Princip ca terorist.

“Cei care au început războiul și au fost principalii autori ai crimelor la nivel mondial au urmarit sa ștearga numele lor dinaintea lui Dumnezeu și a istoriei. Gavrilo Princip a fost pur și simplu un protector al libertății și al oamenilor sai”, le-a declarat el reporterilor din Podgorica, citat de Tanjug.

Nu Serbia și Muntenegru au fost cele care au atacat Austro-Ungaria și Germania, în 1914, ci invers, a spus el.

“Nu Serbia și Muntenegru au fost cele care au lansat bombe asupra Austro-Ungariei și Germaniei, dar bombele au marcat destinul nostru în 1914, 1941 și 1999, trimise din aceleași locuri”, a declarat Amfilohije.

Va reamintim ca Gavrilo Princip (25 iulie, 1894 – 28 aprilie, 1918) a fost un sârb membru al Mâinii Negre și considerat responsabil pentru asasinarea arhiducelui Francisc Ferdinand, eveniment care ar fi declanșat Primul Război Mondial. Născut în Bosnia sârbească, într-o familie de țărani, Princip a fost cooptat într-o societate secretă sârbească, numită Mâna Neagră, cunoscută și ca Uniune sau Moarte. Societatea urmărea distrugerea influenței Imperiului Austro-Ungar în Balcani, astfel încât să se poată realiza unificarea poporului sârb într-o națiune federală. Pentru atingerea acestui scop s-a apelat la toate mijloacele, fiind vehiculate mai multe variante; fie asasinarea unui membru al familiei imperiale Habsburgice, fie a unui înalt oficial din guvern.

Din surse sigure, se aflase că arhiducele Francisc Ferdinand va efectua o vizită oficială în Sarajevo în luna iunie 1914. Princip, în colaborare cu Nedjelko Cabrinovic și alți patru complici, au așteptat sosirea arhiducelui în data de 28 iunie 1914. Cabrinovic a aruncat o bombă spre mașina arhiducelui, aceasta explodând în apropiere. La puțin timp, arhiducele Francisc Ferdinand și soția sa Sophie au fost omorâți de către Princip, în timp ce se aflau în drum spre spital, pentru a-l vizita pe ofițerul rănit de bombă.

Princip a susținut că nu țintise către ducesă ci către Generalul Oskar Potiorek, guvernatorul militar al Bosniei. Imperiul Austro-Ungar declară vinovată Serbia și îi declară război în data de 28 iulie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.