publicat în: Arhivă

Pentru prima oara, Presedintele Frantei: Papa este util si pretios. Condamnarea actiunilor anti-crestine

Pentru prima dată în mod explicit, Francois Hollande, in cadrul unei conferinte de presă organizate in aceste zile, a denunțat actiunile “anti-creștine” comise în Franța, atacandu-i pe cei care cred că pot patrunde in lacasurile de cult și pot comite acte care sa jigneasca conștiințele credincioșilor. Declaratia era o aluzie la recenta provocare lansata de catre o reprezentanta Femen, care în luna decembrie a simulat un avort în Biserica La Madeleine, în Paris (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Arhiepiscopul de Paris, Andre Vingt-Trois, s-a plans imediat de slaba reactie, inclusiv in cazul Ministrului de Interne, Manuel Valls. “Era momentul sa arătati că secularismul este protectorul credințelor și religiilor”, a regretat Cardinalul.

Seful statului a condamnat, de asemenea, cu fermitate, “actele anti-semite și actele anti-musulmane, care ar trebui să fie condamnate în aceeasi masura”, spunând că “Republica nu are un standard dublu”. “Toți cetățenii trebuie să fie protejati in fata atacurilor de orice fel de discriminare. Nu există niciun sistem care sa favorizeze pe unii, iar pe alții nu”, a mai spus el.

Cu doar câteva zile înainte de vizita sa la Vatican, din 24 ianuarie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în cele din urmă Presedintele l-a numit pe Papa, “autoritatea morală” care ar putea fi “utila” și “prețioasa” in mai multe aspecte, pe care intenționează să le abordeze în cadrul întrevederii cu Francisc. El a subliniat o serie de aspecte care ar putea fi găsite ca numitor comun între cei doi, lăsându-le deoparte pe cele sociale și etice (căsătoria pentru toti, eutanasia…) unde exista diferente (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

In ce priveste problema siriana, Hollande a spus ca se bazează pe “mesajul de pace” al Papei. Papa urmeaza să meargă la Ierusalim și Betleem, in luna mai (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) – o vizita care “poate fi, de asemenea, utila în contextul negocierilor între israelieni și palestinieni”, a asigurat Presedintele.

În cele din urmă, întrucat Franța va găzdui conferința privind climatul, in 2015, Hollande a reamintit că “Papa poate fi destul de util și un actor major în pregătirea negocierilor”.