Reunificarea Ciprului: Presedintele Anastasiades, prezent in Sfantul Sinod

Liderii Bisericii l-au asigurat, ieri, pe Președintele Anastasiades, de “sprijinul lor deplin” pentru o unitate reinnoita in pace, care sa puna capăt divizarii de decenii a insulei.

Vorbind în numele Sfântului Sinod, Arhiepiscopul Hrisostom i-a spus lui Anastasiades ca poate fi sigur de sprijinul deplin al Bisericii, în “sarcina grea care ii sta inainte”.

Observațiile au fost făcute după ce Anastasiades s-a întâlnit cu Sfântul Sinod, informandu-i pe ierarhi cu privire la pregătirile în curs pentru o nouă rundă de discuții de reunificare.

“Suntem cu toții interesati, oamenii noștri sunt interesati, și ne dorim să acordăm sprijinul nostru, din toată puterea sufletului nostru. Va dorim succes în atingerea unei soluții corecte, care sa slujeasca intereselor tuturor oamenilor din Cipru, greci și turci”, a spus prelatul.

“Acesta este visul nostru, poziția noastră, pentru că vrem ca pacea să vină în țara noastră, în cele din urmă, pentru ca poporul nostru sa traiasca fericit, alaturi de ciprioții turci, așa cum a făcut timp de secole”, a adăugat prelatul.

La rândul său, Președintele i-a asigurat pe liderii Bisericii că va continua să-i informeze cu privire la evoluțiile discutiilor, “fără indoiala, cu regularitate”.

Intenția guvernului este aceea de a pune bazele unor discuții de fond, pentru a se asigura că noua unitate in pace “nu este în zadar”, a spus Anastasiades.

În 2004, în timp ce era episcop de Pafos, Hrisostom a demonstrat înverșunare împotriva unui plan de reunificare al ONU, supus unor referendumuri separate. Într-un interviu acordat cu cateva zile înainte de referendum, în luna aprilie a acestui an, Hrisostom i-a descris pe ciprioții turci ca “leneși”, acuzându-i ca asteapta o soluție doar pentru a profita de bogăția acumulată de către ciprioții greci.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.