Slujba arhiereasca in biserica unde s-au sfintit steagurile revolutionarilor din 1848, condusi de Magheru (foto)

In urma cu doua zile, in ziua prăznuirii „Sfântului Mare Mucenic Mina”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica „Toţi Sfinţii” din municipiul Râmnicu Vâlcea, care îl are ocrotitor şi pe „Sfântul Mare Mucenic Mina”, conform informatiilor pe care ni le-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Sărbătoarea a început cu o seara inainte, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Sfântului Mina, şi a continuat a doua zi cu Utrenia şi Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La final a fost săvârşită şi slujba de sfinţire a monumentului ridicat în curtea Bisericii „Toţi Sfinţii” pentru cinstirea memoriei eroilor, martirilor şi deținuților politici morţi în timpul rezistenţei anticomuniste din România, monument ridicat de către parohie şi AFDP Vâlcea.

Sfântul lăcaș de închinăciune a fost ctitorit cu binecuvântarea episcopului râmnicean Grigorie Socoteanu, ca mulţumire pentru binefacerile primite din partea sfântului. Pentru finanţarea construcţiei, a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake.

Este cel mai reprezentativ monument istoric de început de secol XVIII al oraşului, o adevărată podoabă arhitecturală neobizantină, care îmbină armonios stilul de construcţie hurezean-brâncovenesc cu cel al mănăstirilor Curtea de Argeş şi Dealu.

Pe lângă detaliile arhitecturale, biserica a dobândit şi un loc de frunte în rândul lăcaşurilor de cult din Arhiepiscopia Râmnicului prin faptul că aici au fost sfinţite şi binecuvântate steagurile revoluţionarilor de la 1848, conduşi de generalul Gheorghe Magheru, şi tot aici, în 20 iunie 1848, a fost celebrată Constituţia României.

Tot aici, în 1910, au fost aşezate spre închinarea şi binecuvântarea credincioşilor fragmente din moaştele Sfântului Mucenic Mina, ale Sfântului Ioan Hrisostom, Haralambie şi ale Sfintei Mucenite Paraschevi, conform informatiilor pe care ni le-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.