Turcia: 400 de greci ortodocsi au oficiat slujba in holul hotelului, dupa ce li s-a interzis sa faca asta in biserica

Un grup de aproximativ 400 de greci a efectuat o slujba religioasă într-un hotel, după ce i s-a refuzat permisiunea necesară efectuarii slujbei in biserică, la Biserica Taxiarhilor din Ayvalik Balikesir. Conform rapoartelor Hurriyet, Patriarhia Ortodoxă Greacă din Istanbul a vrut să organizeze o slujba la aceasta biserică, pe 29 septembrie, intrucat ea a fost transformată în muzeu, și a solicitat permisiunea din partea guvernatorilor Balikesir, inca din 15 aprilie.

Cererea a fost transmisă guvernatorului, apoi Ministerului Turismului și Culturii, pentru a avea un răspuns. Comunitatea greaca a așteptat 6 luni pentru răspunsul care a sosit cu doar trei zile înaintea slujbei planificate. Răspunsul a fost NU, pentru ca Turcia, care vrea să fie în Uniunea Europeană, continuă să blocheze in mod curent slujirile Bisericii Ortodoxe.

În ciuda acestui fapt, Grecia susține calitatea sa de membru, chiar dacă Turcia interzice navele si avioanele din Cipru. Întârzierea nu a fost îngrijorătoare, fiind considerata normala, odata ce slujbele Bisericii, în alte părți ale Anatoliei, sunt permise în ultimul moment. Deci, grupul care a trebuit sa calatoreasca pentru slujba din Biserica-Muzeu a Taxiarhilor nu si-a anulat călătoria și a ajuns in Ayvalik. Ziarul turc a declarat că cea mai mare parte a grupului format din greci era constituita din cei care au fost alungați din Ayvalik și au migrat în Grecia, în secolul trecut. Patriarhul grec-ortodox Ecumenic Bartolomeu a oficiat o slujba la Biserica Taxiarhilor, în 2000. Patriarhul Bartolomeu a decis să nu meargă la Ayvalik, după respingerea permisiunii.

Grupul de 400 de oameni, care se afla deja în Ayvalik, a decis, prin urmare, să oficieze slujba în holul hotelului local, înainte de a reveni acasă. Biserica Taxiarchis a fost construita în 1844. Clopotul a fost descoperit mai târziu ca fiind cel mai mare clopot din lume, in prezent fiind expus la Muzeul Bergama din Berlin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.