Alaska: clopot rusesc, vechi de 200 de ani, returnat de catolicii din California de Sud, unei biserici ortodoxe

Un clopot ortodox rusesc, vechi de 200 de ani, a fost returnat unei biserici din Alaska, după ce s-a aflat in posesia catolicilor, pentru mai mult de un secol, în California de Sud.

Clopotul, cunoscut sub numele de San Fernando Bell, s-a întors la Catedrala ortodoxa Sfânta Înviere, in ziua de 1 octombrie, și așteaptă să fie amplasat permanent afara.

San Fernando Bell nu va fi utilizat la catedrală, deoarece turnul clopotnita are deja opt clopote, dar este considerat o parte a istoriei Bisericii și va fi afișat în gradina acesteia. Grădina mai gazduieste clopotele originale ale bisericii din Kodiak, dinainte ca ea sa fie incendiata în 1943, precum și clopotele Bisericii Woody Island.

San Fernando Bell a fost gazduit la Misiunea San Fernando Rey de España, în California, și s-a aflat în grija Arhiediocezei de Los Angeles. Cum si cand a ajuns clopotul sa fie in posesia misiunii, este o enigma. Cea mai timpurie relatare înregistrata despre acest clopot, din California, o reprezinta scrierile expertului Marie Walsh, din anii 1930, deși alte dovezi ar indica faptul ca clopotul s-ar fi aflat în California încă din 1890.

Clopotul, conform unui raport AP, are 30 cm inaltime, iar baza sa are 30 cm diametru. Confecționat dintr-un aliaj de bronz, el are două inele de dantelă în partea superioară, dar nu și alte decoratiuni. In prezent, el prezinta o fisura, sudata, pornita dinspre un inel al dantelei.

Potrivit expertului in clopote, Mark Galperin din San Rafael, California, clopotul a fost turnat în secolul al IX-lea, sau mai devreme, și este de origine rusă. Clopotul nu are nicio inscripție care sa menționeze Kodiak, insa un al doilea clopot, aflat la Muzeul Rancho Camulos din Piru, California, are o inscripție care face referire la un personaj istoric din Kodiak. Clopotele sunt considerate a fi parte dintr-un set.

Biserica Ortodoxă speră să primească si acest al doilea clopot, Camulos Bell, care are o inscriptie ce explica faptul ca el s-a aflat în Kodiak, în ianuarie 1796: “cu binecuvântarea Arhimandritului Joaseph, în timpul lui Alexander Baranov”.

“Creștinii ortodocși din Alaska, în special clerul autohton și laicii, le sunt foarte recunoscători romano-catolicilor frați americani, prin Arhiepiscopul Gomez, pentru munca neobosita a Fr. Bucko și a altora, pentru întoarcerea acestui fragment de istorie religioasa și culturala”, a remarcat Arhiepiscopul Benjamin, într-un comunicat de presă.

Arhiepiscopul Benjamin va oferi Misiunii San Fernando un clopot-copie a celui din Kodiak. Primirea oficiala a clopotului San Fernando, la Catedrala Sfânta Înviere, va avea loc în Anchorage, pe 19 octombrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.