Balaciu – transmisiune video in direct: slujba arhiereasca oficiata de PS Vincentiu, intr-o comuna aflata la 400 de ani de existenta

Duminica, 20 octombrie 2013, satul Balaciu din comuna cu acelasi nume a judetului Ialomita, va trai un moment deosebit, care va marca inca o data aniversarea a 400 de ani de la atestarea documentara a cetatii. Din cate se stie, comuna s-a infiintat la 17 aprilie, in urma cu exact 400 de ani, in perioada 1968-2005, actuala comuna Balaciu ingloband trei foste comune, respectiv Balaciu, Sarateni si Crasani.

Evenimetul central al zilei, va fi reprezentat de oficierea Slujbei Sfintei Liturghii, de catre Ierarhul locului, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi din localitate si imprejurimi. Biserica in care va fi oficiata slujba, il are ca ocrotitor pe “Sfantul Dumitru”, fiind zidita in anul 1856 de catre mosierul Matache Pitisteanu, in timpul domniei lui Barbu Dimitrie Stirbei. Biserica se afla la cativa km de orasul Urziceni, pe drumul national spre Slobozia, in apropiere de soseaua principala.

Intervievat de unul dintre reporterii nostri, primarul comunei, Dl.Mihu Cornel ne-a marturisit in urma cu cateva ore:

“Anul trecut, la zilele comunei, am avut invitati o serie de oameni de seama si oficiali, printre care senatorul Ludovic Orban si europarlamentarul Norica Nicolai. In acest an, evenimetelor din aprilie li se alatura si cel din aceasta duminica, de altfel eveniment unic in satul Balaciu, de cand sunt eu primar, intrucat am ocazia sa particip in aceasta biserica la o slujba oficiata chiar de Preasfintitul Vincentiu, care raspunde de credinciosii aflati pe aceste meleaguri.

Comuna noastra are 5 biserici si 2 manastiri. Manastirile sunt Crasani si Balaciu, iar biserici le avem pe cele din Crasanii de Sus, Crasanii de Jos, Copuzu, Pitisteanu si Balaciu. Cea mai noua biserica, ridicata in 2006, cu ajutorul preotului Paraschiv Sorinel, este Biserica din Pitisteanu.”

Intrebat despre realizarile inregistrate in ultimul timp in comuna, Primarul Mihu Cornel a continuat:

“Pot aminti ca, incepand din 2009, s-a reusit o serie de lucrari importante care tin de administrarea comunei, printre care pot sa va amintesc rapid doar cateva, mai importante: reabilitarea statiei de apa Balaciu, renovarea si reablitarea Caminului Cultural din Balaciu, Caminul Cultural din satul Crasani, Dispensarul uman din Crasani. Am asfaltat un pod peste Ialomita, foarte important pentru oameni si, de asemenea, pe aceeasi linie, am realizat o punte pietonala in Crasanii de Sus. In plus, am reusit sa avem sala de sport pe care o vedeti astazi la “Scoala cu Clasele I-VIII Arhimandrit Teofil”, in Balaciu. Toate acestea ne-au reusit printre alte operatiuni, de multe ori complicate, de reabilitare si dezapezire de drumuri, rapide, reusind de multe ori sa devansam chiar si dezapezirea drumului national care strabate comuna. Nu trebuie omis nici faptul ca – mai ales fiindca vom trai si acest nou eveminent – am reusit sa alocam cate o suma de bani si bisericilor din comuna, pentru executarea de diverse lucrari, asa dupa cum preotii parohi, sub indrumarea mai marilor lor, gasesc de cuviinta, impreuna cu credinciosii.”

Evenimentul va fi transmis in direct de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, incepand cu ora 8:00, putand fi urmarit in toate paginile Serviciului Specializat de Presa Lăcașuri Ortodoxe si pe pagina principala a site-ului web oficial al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor (www.sf-esc.ro) [https://www.sf-esc.ro] .

Va reamintim si cu aceasta ocazie, ca Episcopia Sloboziei si Calarasilor se afla la un moment aniversar de o deosebita importanta, implinind 20 de ani de misiune crestina pe aceste meleaguri.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.