Kismet: influenta telenovelelor turcesti asupra femeilor musulmane

Este deja bine cunoscut faptul că telenovelele turcești au milioane de spectatori fanatici, din Balcani, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia. Ceea ce a rămas neexplorat a fost, insa, modul în care aceste telenovele reușesc să pătrundă în realitatea socială și religioasă a femeilor musulmane, mai ales în lumea arabă, modificand modul in care acestea se vad pe ele insele și sprijinind dezbaterile privind drepturile femeilor.

Acesta este subiectul unui nou documentar apartinand regizoarei Nina Maria Paschalidou, intitulat “Kismet”, care se afla în competiția deschisa de Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam (IDFA), in perioada 20 noiembrie – 1 decembrie.

“Kismet” a fost filmat in Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria și Grecia. Regizoarea a discutat despre acest fenomen cu actori celebri, vorbind cu telespectatorii de sex feminin, vizavi de modul in care femeia incepe sa se identifice cu eroina si despre speranța femeilor in emancipare.

În Cairo, de exemplu, o femeie activista care a fost victima unui abuz sexual a declarat că serialul TV “Fatmagul” a spart tabuurile, discutand deschis despre viol. O altă femeie din Emiratele Arabe Unite mărturisește că, după acest serial, s-a decis să divorțeze de soțul ei, cu care a fost forțată să se căsătorească atunci când inca era minora.

Imamii nu lipsesc nici ei din interviurile “Kismet”. Ei se opun serialelor turcești și noului model cultural care le promovează. Acest lucru nu este accidental, remarcand un tsunami al divorțurilor, izbucnit în lumea arabă, in urma serialelor turcești. “Femeile din Egipt se uita la serialele de televiziune, separate de bărbați. Aceste seriale tv vorbesc deschis și în cel mai simplu mod despre problemele din căsătorie, divorț, relațiile personale, dragoste”, observa Nina Maria Paschalidou, adăugând: “ele sunt exportate în peste 80 de țări și, acum, după “Souleiman”, chiar in mai multe. Este un fapt adevarat ca noua lor putere în industria TV a ajutat, in acelasi timp, industria de cinema independenta turca, existand deja unii actori foarte populari, care apar pe marele ecran.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.