Aram I – Proprietatile armenilor: Turcia trebuie sa fie curajoasa si sa accepte adevarul

În discursul său de deschidere a celei de-a 3-a Conventiii a Armenilor Europeni, Sanctitatea Sa Aram I i-a cerut Turciei să “returneze bisericile armene, proprietarilor de drept, poporului armean”.

Vorbind despre lupta poporului armean pentru dreptate, acesta a spus că “numeroase studii, publicații, cursuri, seminarii și conferințe, coroborate cu dovezile istorice și cu declaratiile martorilor oculari, arata zeci de ani de articulare concretă a luptei poporului armean pentru recunoașterea genocidului armean. Contactele cu cercurile politice și colaborarea cu actori ai societății civile, în continuare ajuta la sensibilizarea oamenilor privind genocidul armean. Acest prim genocid al secolului 20 a devenit, acum, parte integrantă a agendei internaționale”.

Potrivit Catolicosul Aram I, “acceptarea adevărului și compensarea victimelor genocidului, ca parte a unui proces de vindecare și reconciliere, nu reprezinta doar probleme juridice legate de mecanisme și de proceduri specifice, ci reprezintă un imperativ moral, care se află în centrul drepturilor omului și, ca atare, trebuie să fie recunoscute, respectate și puse în aplicare de către națiuni și state, în toate circumstanțele”.

Vorbind despre proprietățile Bisericii Armene, Sanctitatea Sa a amintit că “acestea nu pot fi considerate abandonate, pentru că armenii nu au lăsat proprietățile lor prin propria lor alegere, ci au fost amenințați și forțați să le părăsească. Prin urmare, proprietățile armenilor au fost confiscate cu forța de către stat. Confiscarea proprietăților, în toate împrejurările, este nu doar ilegala, ci este, de asemenea, o crimă împotriva umanității. Poporul armean este proprietarul legitim al proprietăților sale. Turcia trebuie să fie curajoasa si sa accepte adevărul”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.