Qui prodest? Cate ceva despre poluare, Rosia Montana si gazele de sist

“Puterea corupe. Iar puterea absoluta, corupe absolut.”

Lord Acton

Incep sa ma plictiseasca toate aceste miscari de strada numite generic “anti-sistem”. S-a plecat de la Rosia Montana si problemele de mediu ce se pot ivi din exploatarea aurului, cu toate ca, din cate stiu eu si m-am informat, pe intreg mapamondul si, de cand este istoria umanitatii, extragerea si procesarea aurului s-a facut cu cianuri. Dar, ma rog, nu incerc sa fac pe inteligentul, intr-un domeniu cu totul strain de pregatirea mea.

Totusi, ca si cetatean al acestei tari, nu pot sa nu evidentiez cateva aspecte ingrijoratoare.

Mai intai, observ ca din ce in ce mai multi cetateni si-au gasit un nou “modus Vivendi”. El se numeste “iesitul in strada”. De ce? Nu asta este important. Hai la miting! Ce mai conteaza daca, punctual, mitingul respectiv isi dilueaza scopul principal. Sau, ce mai conteaza ce se mai striga, pentru ce, sau impotriva a ce sau cui… Acestea devin chestiuni cu totul facultative, pe principiuul romanesc hei-rupist: daca tot iesim in strada pentru una, hai sa strigam si pentru altele; un miting gen cafeaua 3 in 1, la plic.

Nu ne mai vindem tara! Am trait sa mai aud odata ce se striga la mitingurile de acum 23 de ani. Ce sa mai nu mai vindem fratilor, ca deja suntem cumparati cu stranepoti cu tot.

In al doilea rand, devine din ce in ce mai clar ca avem in fata un “miting” orchestrat si organizat. Un miting cu background puternic anarhist. Un miting “anti-sitem”, care tinde sa promoveze orice, mai putin ceea ce trebuie. Si-au facut simtita prezenta, in aceasta perioada, mai toate formele de manifestare politica. De la lozinci de stanga, moderate, pana la cele mai dure idei legionare sau comuniste. Demonstrantii din piata nu mai sunt un monolit ideologic, sunt pur si simplu o masa amorfa, in care fiecare striga ce-l doare, avand ca numitor comun tendinta paranoica de a crede ca strada este “ultima ratio”.

Pe de alta parte, daca tot se striga: “Jos aia!” sau “Jos ailalta!”, intrebarea mea de bun simt este: CE PUNEM IN LOC?

Cred ca isi dau seama cei din piete, ca pentru a cere sa dai jos ceva, trebuie sa ai altceva mai bun in loc. Se cere inlaturarea clasei politice actuale si inlocuirea ei cu elitele societatii. A mai incercat asta, candva, Savonarola. Stim ce s-a intamplat.

Pe de alta parte, strada aduce cu ea un miros de drojdie sociala. Tot soiul de elemente anti-sociale isi gasesc, aici, un cuib caldut.

Abraham Lincoln spunea: “Politica apartine politicienilor. Adica, acelor oameni capabili sa lupte, asemeni eroilor antichitatii, pentru cauza natiunii si prosperitatea poporului pe care il conduc, dar dispusi, in aceeasi masura, sa minta si sa insele, atunci cand interesele politice o cer. Politica nu poate fi facuta de: filosofi, carturari, artisti sau idealisti incurabili. Politica cere sa ai puterea sa te poti lupta in noroi, dupa care, asa murdar, sa poti cere oamenilor sa fie imaculati. Politica transforma caractere, tocmai pentru ca este legata de putere si exercitarea ei”.

Winston Churchill spunea: “Politica este o mare casa de toleranta. Iar atunci cand natiunea considera ca prostituatele din aceasta casa de toleranta trebuiesc inlocuite, au la dispozitie alte prostituate. Ele par mai putin terfelite, sunt mai tinere si mai nepregatite, dar dispuse sa invete din mers. Nimeni nu umple o casa de toleranta cu surori de manastire”.

Asadar, acestea fiind spuse, revin si intreb: Ce punem in loc?

In al treilea rand, iau de bune toate scandarile referitoare la metoda de exploatare a aurului sau gazelor de sist. Sa inteleg ca, asa cum se doreste acum, este de rau si urmeaza sa fie vai de capul nostru. Stiti de ce ii consider eu pe acesti “mitingisti” un picut ipocriti? Pentru ca, daca erau asa de ecologisti, nu umblau in buzunare cu telefoane de ultima generatie, obtinute toate prin metode foarte putin ecologice. Cum stam cu toata tehnologia de care ne bucuram? Pai, daca tot mori de dorul mediului, nu mai folosi electricitatea, ca vine din surse poluante, nu mai folosi deodorant sau sampoane sau spumanti de baie sau… etc.

Nu aveti impresia ca este relativ facil sa strigi prin piete tot soiul de nazbatii ecologiste si, in fapt, sa te bucuri de beneficiile industriei poluante? Asta-i curata ipocrizie. Chiar PC-ul, de la care tot dam mesaje ecologiste si in al carui monitor ne tot holbam, este plin de componente nocive si poluatoare.

Stiti ceva? Astept plin de caldura sa vina iarna. Astept, chiar, sa se confirme prognoza data de meteorologii rusi. Si, inca ceva… Cred ca ar cam trebui sa fie, nitelus, someri, cei care au facut din iesitul in piete un mod de viata. Ia sa vezi, cand o bate lingurica la burtica a gol, ce incepe sa te doara in cot de Rosia Montana sau de gazele de sist. Chiar asa… Duminca nu se mai poarta iesitul pe faleza sau la o prajitura?

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.