Crestini arabi in Israel: Noi vrem sa aparam Statul! Ultima solutie a lui Netanyahu?

În fața opoziției severe a liderilor bisericii sale, Pr. Gabriel Nadaf, un preot grec-ortodox din Nazaret și lider spiritual al unui forum pentru înrolarea tinerilor creștini în IDF (Fortele de Aparare Israeliene), continuă să pledeze pentru o legătură puternică între creștinii arabi si Statul Israel.

Luni, Nadaf s-a întâlnit cu Primul-Ministru, Binyamin Netanyahu, pentru a discuta problemele care afectează comunitatea sa, precum și modalitățile prin care statul ar putea să il ajute in încurajarea unei mai mari participari a tinerilor creștin arabi în societatea israeliană.

Netanyahu a solicitat deschiderea unui forum comun pe aceasta tema.

Nadaf este unic printre liderii creștini ortodocși, pledand pentru o legătură puternică între comunitatea sa și stat – fiind chiar sancționat de către Biserica Grec-Ortodoxă, oficial, care a încercat să-l cateriseasca. Unii lideri arabi l-au condamnat, de asemenea, numindu-l “agent al sionismului, care caută să ii desparta pe arabi”. Nadaf a fost amenințat cu violența și chiar moartea, conform declaratiilor reporterilor israelieni.

“Ne simțim în siguranță în statul Israel”, declara totusi Nadaf, pentru cotidianul Yisrael Hayom, in luna iunie, “iar noi ne simtim cetățeni ai statului, cu toate drepturile inerente, dar si cu obligații”.

Israelul este singura țară din Orientul Mijlociu, unde populația creștină este de fapt în creștere, mai ales fiindca incitarea, terorismul și crimele islamistilor ii aduc aici pe creștinii din țări precum Egipt, Siria, Irak și Iran. Unii analiști văd in creșterea înrolarii creștinilor israelieni o confirmare a faptului că – intr-o perioada de crestere a Islamului radical – Statul Israel ar fi gasit un ultim refugiu.

În cadrul reuniunii, Netanyahu a declarat că “membrilor comunității creștine, trebuie să li se permită să se înroleze în armata israeliană. Ei sunt cetățeni loiali, care doresc să-și apere statul și sa il sustina. Nu vom tolera amenințări împotriva lor și vom acționa pentru a pune în aplicare legea, cu o mână grea împotriva celor care ii vor prigoni. Nu vom tolera încercările de departare a acestora de stat. Statul Israel și Primul-Ministru sunt alături de ei”.

Ca răspuns, Nadaf a declarat că scopul sau este sa protejeze „Țara Sfântă și Statul Israel. Am rupt bariera fricii – statul merita sa facem totul pentru a-l apara. Cei ce se opun integrării comunității creștine în instituțiile de stat nu merg pe calea Creștinismului”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.