Un taliban, islamist radical, s-a botezat ortodox in Athos

Ahmed s-a născut și a crescut într-un sat din Afganistan, în mijlocul războiului. Amintirile din copilărie sunt: praful, sărăcia și educația islamică obligatorie din scrierile sacre și război.

“Nu-mi mai amintesc cine lupta cu cine, cu toate acestea era un razboi constant”.

Ani de zile a lucrat pentru talibani, facand diverse lucruri. El a fost musulman fanatic, aparținand așa-numitului Islam radical. La un moment dat, nu a mai putut suporta acest tip de viață – mizerie, sărăcie, violență, durere și moarte peste tot.

La 23 de ani, el a călătorit prin munții de netrecut ai Pakistanului și apoi în Iran. Singurul lui “pașaport” a fost limba comună Farsi.

A lucrat timp de doi ani, “fără documente”, și în cele din urmă a ajuns la coasta Asiei Mici, în Turcia, care pentru el a insemnat poarta spre paradisul Occidental.

Într-o iarnă, seara, cu nouă ani în urmă, cu o barca gonflabila, doua vasle si 4-5 sticle de apa, însotit de un prieten, a sărit în mare, vizavi de Lesbos, care i se părea atât de aproape.

„După aproximativ zece ore, am ajuns la coasta abrupta cu pietre. Eram disperat, pentru că nu știam dacă vom putea să o urcam. În cele din urmă am urcat și am ajuns la un drum neasfaltat”.

O femeie imbracata in negru, despre care initial crezusera ca ar fi musulmana, le-a arătat calea spre un drum asfaltat și le-a inmanat câteva monede, pentru a lua autobuzul în oraș.

„Am ajuns în port și a luat primul feribot la Piraeus. Ne-au prins. Dupa trei luni, într-un mic centru de primire pentru imigranti, unde erau mulți oameni ca noi, ne-au dat o hartă și am mers la Atena. Am învățat limba greacă și am lucrat in mai multe locuri de muncă, până când am găsit un loc de muncă la o companie care monta panouri solare. M-au platit bine, mi-au facut asigurari sociale și am făcut actele pentru a primi azil politic. Am lucrat pentru aceeași companie în Atena, timp de șase ani. In toți acești ani de muncă m-am rezumat mai mult la partea exterioara a bisericilor, la început – ceva m-a tras acolo – și după aceea am început să intru in ele. Mi-a fost bine, dar am vrut să știu mai multe despre Hristos. Am găsit un Nou Testament, dar intr-o limbă greaca pe care nu am înțeles-o. În cele din urmă am găsit unul chiar în greaca pe care o învățasem. Am început să-l citesc. Am decis că trebuie sa devin creștin. Am plecat din Atena, atunci când compania s-a închis, și am mers in provincie, pentru a găsi diferite locuri de muncă in mediul rural. În cele din urmă, am găsit un apartament mic intr-un subsol în orașul din apropiere. Era plajă. Îmi plac plajele foarte mult în Grecia. La scurt timp înainte de Paști, în 2013, am decis să devin creștin” – povesteste acesta.

Saptamana trecuta, miercuri, in data de 5 iunie, seara, la Schitul Sf. Andrei, Ahmed a devenit creștin. El a luat numele de Alexandru.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.