publicat în: Arhivă

Jefuitorii iordanieni descopera un mozaic dintr-o biserica bizantina

Jefuirea siturilor arheologice din Iordania este o problemă larg răspândită, dar de data aceasta, prin intermediul unui jaf, a fost adusa la lumina zilei o podea din mozaic care nu fusese inca descoperita, intr-o biserică din epoca bizantina, în apropiere de orașul roman Jerash.

“Sub aproximativ un metru de sol, podeaua din mozaic – Kanisat Qirmerl – a fost aproape perfect conservata”, a declarat Jacques Seigne, directorul misiunii arheologice franceze in Jerash, pentru Jordan Times.

Podeaua, cu o dimensiune de 5/7 metri, este plina de culoare și prezintă o scenă neobișnuită a unor oameni care se urca in copac, pentru a se ascunde de urși și lei.

Conform inscripției, mozaicul dateaza din 589-590 dupa Hristos.

Rămășițele au fost găsite în afara orașului antic Jerash, situat la aproximativ 40 km nord de capitala Iordaniei, Amman, pe o proprietate privată, a mai spus Seigne.

Jerash, cunoscut sub numele de Gerasa în perioada greco-romana, a ajuns la cea mai mare dimensiunea a sa în secolul al VI-lea, ca parte a Imperiului Bizantin.

“Jefuitorii au săpat noaptea și au descoperit mozaicul, din întâmplare”, a declarat seful de proiect, pentru Jordan Times.

“În dimineața următoare, unul dintre jefuitori a venit la biroul de antichitati din Jerash și ne-a spus despre el, ceea ce nu este foarte comun…” a declarat el.

Deși Seigne a subliniat că nu neaparat pot fi trasate concluzii istorice ferme cu privire la această biserică, totusi el a subliniat semnificația sa istorică.

“Descoperirea acestei biserici este foarte importanta, deoarece poate aduce un plus la argumentul că aici nu a existat nicio distrugere sistematică a icoanelor in timpul perioadei iconoclaste”, a spus el.

“Conditiile excelente în care a fost găsit mozaicul indică, de asemenea, faptul că biserica a fost folosită și păstrata pe toată perioada Umayyad”, a spus Seigne.

In perioada Umayyad tarzie, ea a fost transformată într-o casă privată și un zid a fost construit peste podeaua mozaic, a adăugat el.