Arta de a -ti tine gura – sau marile pretentii ale Crestinismului

Într-o predica tinuta in ultimele zile, Papa Francisc i-a invitat pe credinciosi sa-si “stapaneasca limba”, “infranandu-se de la a comenta la adresa altora”, pentru “a patrunde în viața creștină, cu exigente superioare fata de viata dusa de ceilalti”.

Papa a facut referire, astfel, la Evanghelia in care Iisus avertizează: „20. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor. 21. Aţi auzit că s-a zis celor de demult: “Să nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă. 22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. 23. Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, 24. Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău. 25. Împacă-te cu pârâşul tău degrabă, până eşti cu el pe cale, ca nu cumva pârâşul să te dea judecătorului, şi judecătorul slujitorului şi să fii aruncat în temniţă. 26. Adevărat grăiesc ţie: Nu vei ieşi de acolo, până ce nu vei fi dat cel

de pe urmă ban. (Matei 5, 20-26).

Pentru Papa, această Evanghelie subliniază necesitatea “revizuirii propriului comportament”: “în tradiția latină”, a declarat el cu umor, utilizarea insultei cunoaste “o creativitate minunata” și se practică “printr-o serie de definiții care nu sunt tocmai evanghelice”.

Insulta, a spus el, este un mod de a-l face pe celalalt sa para mai slab și “nu trebuie să mergi la un psiholog ca să iti dai seama ca, atunci cand cineva nu poate crește, are nevoie sa-l vada pe celalalt mai jos decat el”. Acestea sunt mecanismele raului. “Și, Iisus a spus contrariul: nu-i vorbi de rău pe ceilalti, nu va vindeti pe nimic, nu va denigrati”.

Papa a amintit contextul Evangheliei zilei, în continuarea Predicii de pe Munte, unde Iisus “vesteste Noua Lege”, rostind “Fericirile”. Dacă Iisus „nu a venit să strice Legea Veche, ci doar sa o imbogateasca, atunci această reformă indică o cale “foarte exigenta”.

Deci, în Evanghelia de astăzi, a continuat Papa, Hristos cheamă la dreptate. Unul care “intră în viața creștină, care este de acord să urmeze această cale, trebuie sa stie, atunci, ca pretentiile acesteia sunt superioare tuturor celorlalte cai… El nu are beneficii superioare, nu! Pretentiile legate de el devin mai mari!”

Papa a menționat, în special, “pretentia de a trăi în comuniune” și “tema neintelegerii cu cei ce-ti sunt frati”. Cuvintele lui Iisus nu lasă nicio scapare: dacă cineva isi insulta fratele, atunci va fi răspunzător la Judecata Generala. Dacă cineva isi blestemă fratele, atunci acesta va merge in focurile iadului.

Cel care “a început să se comporte cu rautate, împotriva fratelui său, și care exprimă insultă, blestem, sau furie”… trebuie să “se pocăiască, sa se schimbe”.

Dacă cineva nu este “în măsură să-si controleze propria limba, atunci este pierdut”, a spus Papa, citându-l pe Apostolul Iacov (3, 4-5): “4. Iată şi corăbiile, deşi sunt atât de mari şi împinse de vânturi aprige, sunt totuşi purtate de o cârmă foarte mică încotro hotărăşte vrerea cârmaciului. 5. Aşa şi limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se făleşte! Iată puţin foc şi cât codru aprinde!”.

Este “mult mai facil sa vrei sa rezolvi o situație insultand, calomniind, defăimand, decat intr-un mod bun, așa cum a spus Iisus”, a adaugat Papa: “agresivitatea naturală a lui Cain fata de Abel se repeta de-a lungul istoriei”, nu neaparat fiindca omul este “rău”, ci fiindca este “slab și păcătos”.

În concluzie, Papa i-a invitat pe credinciosi să “fie un pic mai atenti la limbajul lor”, cu “un pic de pocăință” care sa dea “roade bune” pe termen lung, “conform Noii Legi, care este legea bunătatii, legea iubirii, legea pacii”, începând cu “putina infranare a limbii, cu renuntarea la comentarii la adresa altora sau la rabufniri care sa duca la insulte si furie”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.