Viata crestina nu este o – terapie spa

Viața creștină nu este o terapie SPA, “prin care sa ajungi la pace, inainte de Rai”, ci ea ne cheamă să iesim în lume pentru a proclama că Iisus a venit in lume pentru a-i impaca pe oameni cu Tatăl. Acestea au fost cuvintele Papei Francisc la Messa (Liturghia catolica) de sambata dimineata, tinuta in Casa Santa Martha.

Viața creștină nu inseamna sa stai intr-un colt si sa trasezi un drum care sa te duca în cer, ci presupune o dinamică care te încurajează să rămâi “pe cale” si prin care sa vestesti că Hristos ne-a împăcat cu Dumnezeu, „devenind pacat pentru noi”. Papa Francisc s-a concentrat pe un pasaj din Epistola către Corinteni, în care Sf. Pavel, foarte insistent, folosește termenul “impacare” de cinci ori.

“Ce este impacarea? Unul de o parte si altul de alta parte, și ii unesti: nu. Asta este doar o parte din ea, dar nu este asta… Adevărata impacare înseamnă că Dumnezeu, în Hristos, a luat asupra Sa păcatele noastre și a devenit păcatos pentru noi. Când mergem la spovedanie, de exemplu, nu doar ne marturisim păcatul nostru iar Dumnezeu ne iartă. Nu, nu este doar atat. Noi privim catre Iisus Hristos si-I spunem: “Acesta este păcatul tău, și voi mai păcătui din nou!”. Iar Iisus se va bucura, fiindca asta este misiunea lui Iisus: de a deveni păcătos pentru noi, pentru a ne elibera”.

Este frumusețea și “scandalosul” răscumpărării aduse de Iisus și este, de asemenea, “taina”, spune Papa Francisc, din care Pavel si-a tras „zelul sau”, care l-a impins sa mearga in toata lumea si sa vesteasca ceva atât de minunat precum “dragostea lui Dumnezeu”, care L-a dat pe Fiul său mortii, pentru mine. “Cu toate acestea, explică Papa Francisc, există un risc de “a nu ajunge la acest adevăr”, în momentul în care “devalorizam viața creștină”, reducând-o la o listă de lucruri, pierzand astfel ardoarea, vigoarea, “dragostea care este în interiorul ei”:

“Dar, filosofii spun că pacea este o anumită liniște ordonata: totul este curat și liniștit… Asta nu este pacea creștina. Pacea creștină este o pace incomoda, nu o pace linistita: aceasta este o pace neliniștită, si care poarta in ea acest mesaj al „impacarii”. Pacea creștină ne împinge să avansam. Aceasta este începutul, rădăcina zelului apostolic. Zelul apostolic nu presupune sa mergi mai departe in a-i convinge pe altii si in a face statistici: in acest an, creștinii din această țară au crescut… Statisticile sunt bune, ele ajuta, dar nu asta este ceea ce vrea Dumnezeu de la noi… Ceea ce vrea Domnul de la noi este sa vestim aceasta impacare, care este Propriul Său mesaj de bază”.

In incheierea predicii sale, Papa amintește despre framantarea interioara a apostolului Pavel. Papa Francisc a subliniat ceea ce el a numit “pilonul” vieții creștine, și anume, că “Hristos a devenit păcat pentru mine. Iar pacatele mele sunt acolo, în trupul Său, în sufletul Său! Aceasta – spune Papa – este o nebunie, dar este frumos, este adevărat! Aceasta este scandalosul crucii”.

“Noi Ii cerem Domnului să ne dea această preocupare de a vesti pe Iisus, de a ne da un pic de înțelepciune creștină, care s-a născut din coasta sa străpunsă de iubire. Doar un pic să ne convingă că viața creștină nu este o terapie spa: să fie pace, inainte de a ajunge in Cer… Nu, viața creștină este drumul prin viață, cu această preocupare a lui Pavel. Dragostea lui Hristos ne îndeamnă, ea ne împinge mai departe, cu această emoție pe care o simtim cand vedem ca Dumnezeu ne iubește”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.