Patriarhul si Presedintele Serbiei: consens privind Kosovo-Metohia

Patriarhul Irineu, al Bisericii Ortodoxe Sârbe, și Președintele sârb Tomislav Nikolic, au declarat in aceste zile că unitatea absolută și responsabilitatea sunt necesare în căutarea unei soluții la problema Kosovo-Metohija – cea mai importantă problemă națională.

“Dorim să rezolvam problema Kosovo-Metohija, într-un mod care să nu compromită Constituția sau suveranitatea Serbiei, nici sa nu puna în discuție viața și securitatea cetățenilor din Kosovo-Metohija, în special a populației sârbe locale”, a declarat Președintele, într-o adresare comuna in fata reporterilor, după întâlnirea cu Patriarhul Bisericii, in Patriarhia din Belgrad.

Patriarhul a exprimat, de asemenea, nevoia de unitate și a avertizat că divizarile sunt problema cea mai dificala în căutarea unei soluții la problema Kosovo-Metohija.

Nikolic a subliniat că Patriarhul și el au cazut de acord in toate punctele, adăugând că nu este ușor sa decizi în numele națiunii, așa cum nu este ușor sa decizi în numele Bisericii.

“Totuși, este mult mai bine atunci când există unitate între cei care iau decizii în numele poporului și în numele Bisericii”, a mai spus Președintele.

El a menționat că doreste, de asemenea, sa evite orice discrepanțe în declarații, exprimandu-si speranța că Serbia va ieși din această incercare, puternică și păstrandu-si demnitatea.

Președintele a declarat că anumite persoane ar trebui să tina cont daca nu cumva provoacă rau, prin declarațiile lor, relațiilor Serbiei, ca întreg.

Potrivit acestuia, toată lumea poate și trebuie să spuna ce gândeste si sa isi exprime propriile idei, dar nimeni nu are voie sa abuzeze de poziția sa, în niciun fel.

El a mai menționat că Patriarhia de Belgrad a fost întotdeauna o casă în care s-au primit sfaturi, împăcare și liniste, și a adăugat că el ii este recunoscător Patriarhului, pentru schimbul de opinii, care a avut randament si rezultate pozitive întotdeauna pentru Serbia.

“Problema este destul de cuprinzătoare și este foarte important pentru noi să fim uniți, atunci când vine vorba despre problema Kosovo-Metohija”, a declarat Patriarhul Irineu.

“Știm că situația este dificilă, dar nu trebuie să ne pierdem bunul simț și să provocam temeri, astfel încât sa putem descoperi calea și soluția spre care trebuie să optam”, a mai spus Patriarhul.

El a menționat că anumite declarații, făcute în ultimele câteva zile, au avut o natură pur individuala și personala. “Biserica a fost întotdeauna condusa dupa principiul unitatii”, a incheiat Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.